Ден на народните будители в Несебър

На 1 ноември Община Несебър ще отпразнува Деня на народните будители с поредица от културни събития, които ще се състоят в сградата на занаятите(бившата поликлиника). Програмата ще започне точно в 10:00 ч. с откриване на изложба-базар на издателство „Труд“. На българския книжен пазар вече има над хиляда и двеста български и преводни заглавия с логото на „Труд” – художествена литература, документалистика, биографични четива, популярни, научни, справочни и енциклопедични книги, част от които са уникални. Всички жители и гости на града ще могат да си купят избраната от тях книга с отстъпка от 20 % в дните от 1 до 3 ноември.

В 10:30 ч. започва следващият модул в културната програма, посветен на кариерното ориентиране. Той е насочен към учениците в горен курс, които завършват тази година своето образование и ще трябва да изберат специалност за следващия етап от обучението си. От Община Несебър поканиха преподаватели от Бургаския свободен университет (БСУ) – доц. д-р К. Сейменлийски, д-р Юлия Йоргова, които ще представят най-популярните специалности и възможностите за реализация. Презентацията на БСУ ще е на тема: „Бургаски свободен университет – новата идея в образованието”. Ще присъстват както бивши възпитаници на университета, така и настоящи студенти – Васил Иванов, Кристина Рашкова, Ельдар Заеров, Теодора Ялъмова и Евгений Долганов.

Програмата ще продължи със среща-разговор с писателя Николай Фенерски. Той е печелил два пъти есенната награда за литература на Община Бургас с двете си книги през 2009 г. и 2012 г., както и няколко национални награди. Автор е на алманах за северозападна култура, на документален филм (селектиран в София Филм Фест 2012) и на други текстове и апокрифи.

Празничният 1 ноември ще завърши с награждаване на ръководителите на самодейните състави от Община Несебър, спечелили призови места във фестивалите „Балкан фолк 2013″ и “Евро фолк 2013“, провели се във Велико Търново. Наградите ще връчи кметът на Община Несебър – Николай Димитров.