ДНСК-Бургас премахна незаконни постройки на къмпинг „Каваци“

След повече от 13 години съдебни дела между собственици на земи и управата на къмпинг „Каваци“, ДНСК-Бургас премахна принудително незаконни постройки, съобщи Burgas24.bg. По този начин Строителния контрол даде възможност на собствениците на терени реално да влязат във владението си. За около част багерите разчистиха остатъците от сгради строени преди повече от 40 години.

Къмпинг „Каваци“ е приватизиран през 2000-а година, когато Държавата чрез Министерството на икономиката продава апетитния терен на фирмата „Хелио-тур-с“-АД, собственост на Николай Банев. Така собственици на земи, върху които е изграден къмпинга не успяват да влязат във владение, въпреки че имат нотариални актове за терените. Засегнатите са над 2 хиляди човека. Започнали са дела за собственост на земята с новия собственик. Част от хората са спечелили на всички инстанции, но постройките не са премахнати. Причината е, че новият собственик внася искови молби в съда, за да се гледат отново дела за собственост на земята.
Според представители на Строителния контрол в община Созопол, има започнати преписки за извършваното незаконно строителство. Всяка от преписките е на различен етап. Има такива, които са в процедура обжалване пред Върховен административен съд, други са на съвсем начален етап в съда.