Миньори принудиха НЕК да изпълни задълженията си

Работници от „Мина Черно море” успяха да накарат Националната електрическа компания /НЕК/ да изпълни задължението си и да се разплати поне частично с един от контрагентите си. В сряда сутринта 49 миньори отказаха да излязат на повърхността след нощна смяна. С риск за живота си те пребивават под земята повече от 15 часа. Заявиха, че ще останат в мината, докато не бъдат изплатени изцяло заплатите им за м. август и поне частично за септември. Към исканията им се присъединиха и други техни колеги, които събират подписка за протестни действия. Ръководството на „Мина Черно море” своевременно достави храна и вода на работниците си под земята.

Поставена под натиск НЕК набързо успя да осигури парите за заплати за месец август – близо 500 000 лева. Въпреки уверенията, че възнагражденията им са преведени по дебитните карти, мъжете не излязоха от рудника. /до 16.30 часа/

Напрежението сред работниците в „Мина Черно море” назрява от месеци. В дружеството работят близо 530 души, изплащането на заплатите им редовно се забавя. Цялата продукция на въгледобивната мината е предназначена за „Топлофикация Сливен”. ТЕЦ-ът обаче не успява да се разплати с доставчика си заради непрекъснато натрупващите се задължения на НЕК към него.

Трите дружества са затворени в кръг, но без да са равнопоставени. Мината и ТЕЦ-ът произвеждат и продават продукцията си, като крайният продукт – ел. енергия, се изкупува от държавната енергийна компания. Държавата, обаче, не плаща редовно закупената енергия, с което лишава ТЕЦ-Сливен от възможността да се разплати със своя доставчик на въглища – „Мина Черно море”. Според изчисления на въгледобивното дружество в момента задължението на НЕК към мината възлиза на 1.4 млн. лв. Дружеството няма пари за заплати и за инвестиции, а това обрича най-старата мина по Българското Черноморие на фалит. Ако мината бъде обявена в несъстоятелност над 530 работници ще бъдат изпратени в бюрата по труда, по-голямата част от които са единствените работещи в семействата си. Със свързани дейности въгледобивното дружество създава поминък на още хиляди в региона.