Над 600 анестезиолози на международен конгрес в Несебър

Дружеството на анестезиолозите в България, с председател проф. Николай Петров, дмн, началник на Катедра “Анестезиология, реанимация и интензивно лечение” към ВМА, открива днес (24 октомври, четвъртък) от 19.00 ч. 18-ти конгрес по анестезиология и интензивно лечение с международно участие. Той ще се проведе в Несебър.

По време на форума водещи специалисти от цял свят ще обсъждат проблеми, свързани с особеностите при приложението на анестезията, лечението на болката, мултидисциплинарното лечение на травмата, клиничното хранене в интензивната медицина, икономически аспекти на интензивното лечение. В програмата са включени теми за различните видове обезболяване при раждане, при акушеро-гинекологични операции, особености на анестезията при деца и др.

За участие в 18-тия конгрес на Дружеството по анестезиология в България се очакват над 600 участници от България, Великобритания, Румъния, Македония, Турция, Гърция, Франция, Германия, Сингапур. Чуждестранните гости са около 50. Участие във форума ще вземат и анестезиолозите от МБАЛ Бургас. Член на борда на Дружеството на анестезиолозите е д-р Георги Матев, дългогодишен завеждащ Отделението по реанимация и интензивно лечение, а в момента – началник на отделението за долекуване в болницата.

Работната програма на форума започва в 8.00 ч., на 25 октомври (петък), в конгресните зали на хотел „Сол Несебър Палас“ и ще продължи до 26 октомври (събота), с над 90 доклада и 50 постера.

Водещи лектори в научната програма са проф. Дейвид Уилкинсън – президент на Световната федерация на дружествата на анестезиолозите (WFSA), и

проф. Даниела Филипеску – президент на Европейската асоциация на анестезиолозите (ESA). В програмата са включени и два симпозиума с лектори от Борда на ESA.

В симпозиума „Безопасност на пациентите” лекции ще изнесат проф. Рави Махаджан и проф. Дейвид Уитакър от Великобритания. В симпозиума „Периоперативно ръководство и как да го прилагаме в клиничната практика” лектори ще бъдат проф. Мартин Трамер, главен редактор на EJA “European Journal of Anestesiology”; проф. Стефан де Херт, председател на Научния комитет на ESA; и проф. Марк Самама – председател на Финансовия комитет на ESA.