Остров Света Анастасия посреща гости от пролетта

Средновековни заклинания, нощувки в монашески килии и стари манастирски гозби очакват любителите на морски приключения

Средновековен надпис върху камък пази остров Света Анастасия и Бургас от лоши помисли и погром. Камъкът е вграден в стената на островния манастир през 14 век. Открит е случайно при реставрацията на манастирския комплекс, а според надписа, издялан върху него, ако бъде преместен камъкът лоши поличби ще се стоварят върху хората.

От следващата пролет предупреждаващото послание ще посреща туристите, решили да посетят забуления в мистика остров, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Две години след старта на европейския проект за превръщането му в туристическа атракция, островът ще е напълно готов да посрещне гостите си. Освен романтична разходка, на летовниците ще се предложи и да „вкусят” от миналото. В ресторант „100 години назад” менюто съдържа над 300 ястия, характерни за монасите и рибарите, населявали района преди векове. В истинско преживяване може да се превърне нощувката в килия на монах на остров, нападан от пиратите, приютявал Вълчан войвода и, може би,още пазещ неговото съкровище.

Света Анастасия действително се оказва остров на съкровищата. По време на реставрацията на църквата зад олтара са намерени части от златно разпятие и ценна библия, писана на ръка. Счита се, че там монасите са се криели по време на многобройните пиратски нападения. Зад църквата пък е открито второ скривалище – дълбок ров, в който са зазидани златни гръцки монети.

Проектът за реставрация на сградите на о-в Св. Анастасия, стартирал през 2011 г., е вече финализиран. Община Бургас е извършила реставрационни и възстановителни дейности върху 7 929 кв. м., а цялата стойност на проекта е 5.5 млн. лв. , съобщи главният архитект Веселина Илиева. Реставрирани и обновени са сградите на манастирския комплекс. В голямата сграда ще бъде разположена постоянна експозиция, която ще представя миналото на острова. Малката сграда е превърната в къща за гости. Предлагат се и възможности за нощувки. Ще има още манастирска лекарна, в която гостите ще могат да намерят отвари от билки, отглеждани на място, магазин за сувенири, открита сцена и др.

Целта островът да се превърне в туристическа атракция вече е достижима. Туроператорите са проявили интерес към него и сега стремежът на общинската администрация ще е максимално бързо да подготви пакетните цени, за да могат те да влязат още през следващия сезон.

Общината е готова и с островната си културна програма . Всеки петък и събота там ще има кино, концерт, танцов спектакъл или други подобни събития. На туристите ще се предлагат специални тематични програми съобразени със спецификата на острова – пиратска, монашеска или затворническа вечер, търсене на съкровища, разгадаване на загадки и др. Изградената многофункционална зала в голямата манастирска сграда пък дава възможности за развитие на конферентния туризъм. Мястото е подходящо и за тийм – билдинги на открито и закрито.

Катамаранът, който ще отвежда до остров Света Анастасия , ще пътува минимум по 3 пъти на ден, а когато времето позволява и по 4.