Строят голф комплекса в Каблешково 12 години след старта на проекта

Община Поморие настоява за смяна на Дарио Томалети

През 2017 година се очаква да започне строежът на голф комплекса в Каблешково. Това заявиха инвеститорите по време на срещата им с жителите на града. Собствениците на фирмата Том и Никълъс Галахар, управителите Дарио Томалети и Георги Гурковски и проектантът инж. Христов пристигнаха в Каблешково, по покана на кмета Иван Алексиев, за да обяснят пред жителите на града до къде са стигнали в подготовката на проекта 8 години след старта му и да се ангажират конкретни срокове за изпълнение. На срещата присъстваха и председателят на Общинския съвет д-р Милена Енева, заместник-кметовете и общински съветници.

Община Поморие участва в проекта с апортна вноска на 2000 дка земя в местността „Хижата” край Каблешково. Затова през 2005 год. е съставено смесено дружество „Кабланд” ООД с партньори община Поморие и фирма „ЕнДжиБи Кънсълтинг”.

От презентацията на проектанта инж. Христов стана ясно, че за 8 години е изготвен подробен устройствен план, променен е статута на земята, направена е оценка за въздействие на околната среда, направени са няколко проучвания на трасета за водоснабдяване, канализация и електрозахранване. Предстоящите законови процедури, преди етапа на строителство ще завършат най-рано през 2017 г,т.е. 12 години след старта на проекта

Кметът Иван Алексиев отново напомни на инвеститорите, че на общината и жителите на Каблешково са им необходими гаранции, че този проект ще се реализира. Още през 2012 г. той поиска от тях 1 млн евро, които да останат в полза на града, в случай, че дадените срокове не се изпълнят. Той раздели предстоящите действия по проекта условно на 3 етапа и предложи на инвеститорите да им се връща 1/3 от сумата за всеки преминал етап. В случай на неизпъление – тя да се използва за благоустрояване на град Каблешково. „Тези пари ще бъдат стимул за инвеститорите да работят по-бързо. Ясните гаранции ще дадат публичност на проекта.” – обоснова се кметът.

Той настоя изпълнителният директор на дружеството Дарио Томалети да бъде сменен с представител на община Поморие, избран от общинския съвет и да се направи преразпределение в борда на директорите. Неподготвени за обсъждането на този въпрос, инвеститорите предложиха да бъде насрочено ново събрание на дружеството, на което той да се реши.