Антология представя съвременна българска поезия в САЩ

Антология на съвременната българска поезия под заглавие „Сезонът на деликатния глад” излезе от печат в САЩ. Идеята и реализацията на изданието е на Катерина Стойкова – Клемер, която от години замисля да представи на ценителите на поезията отвъд океана поетите на България. Тя е убедена, че е прекрасно да се даде възможност на талантливи български автори да бъдат популяризирани в Америка. Още повече, че има успешен опит с редактиране на друга антология – „По-големи отколкото изглеждат”.

След като се запознава с изпратените творби на поети от всички краища на страната ни, тя прави своя подбор и така дава трибуна на 32-ма автори. Всички те са живи и участват активно на българската поетична сцена, но са коренно различни по възраст и творчески натюрел. Самите стихотворения са подбрани така, че да звучат еднакво добре и на български, и на английски.
Заглавието на антологията е от стих на Аксиния Михайлова. „Сезонът на деликатния глад” съдържа 197 стихотворения. Шест от авторите, включени в сборника, са от известния като град на поетите Бургас: Керана Ангелова, Роза Боянова, Стоянка Грудова, Бина Калс, Иво Рафаилов, Елка Василева.

Катерина Стойкова – Клемер също е от Бургас, но от 1996 година живее в САЩ. Тя е автор на няколко поетични книги, главен редактор и собственик на издателство „Аксентс Пъблишинг”, организатор на поетичен клуб и радио шоу за литература, изкуство и култура в Lexington, Kentucky. Изпълнява и главната роля във филма на Том Съдърланд „Диамантени дни”, който разказва историята на българка от Бургас.