Бургас сред 30-те най-достъпни европейски градове за втори път

Бургас отново попадна в селектираните 33 града, които покриха изискванията на конкурса “Достъпен град 2014” (Access City Award 2014), организиран от Европейската комисия.

Наградата на първенеца ще бъде връчена на 3 декември в Брюксел. Това е четвърто издание на конкурса, чийто съорганизатор е Европейският форум на хората с увреждания (European Disability Forum).

Бургас успя да влезе в ТОП 30 и през 2011 година – тогава беше единственият български представител. Тази година в ТОП 33 е и град Пловдив.

Наградата има за цел да покаже добри практики от участващите в състезанието градове от страните – членки на ЕС с население над 50 000 жители, които планират и изпълняват дейности, свързани с подобряване достъпността на градската среда за възрастни и хора с увреждания.

На 10 септември 2013 г. приключи етапът с кандидатстването. Записаха се 102 града от 23 европейски държави. Журито направи предварителен подбор и допусна за участие 33 от тях, сред които е Бургас. Вече са излъчени 7 финалисти. Бургас, за съжаление, не е сред тях, но конкурсът бе добра възможност местната управа да сподели достиженията си при подобряване условията на достъп в градска среда, новите услуги, обновения транспорт и свързаната инфраструктура.Участието на Община Бургас е начин тя да почерпи опит от останалите европейски страни и да сподели своите добри практики.

“Селектирането на Бургас в първите 33 града и при двете му участия, е знак от Европейската комисия, че се развиваме в правилна посока. Това, че не сме сред победителите, нe ни обезкуражава, а ни мотивира да работим още повече”, заяви кметът Димитър Николов.

Линк към сайта на надпреварата:

http://ec.europa.eu/justice/events/access-city-award-2014/files/announcement-7-cities-shortlisted-for-aca-2014.pdf