Деца от Приморско гостуваха на руската Ясна поляна

По покана на Екатерина Толстой  – директор на музея-имение на великия руски писател Лев Николаевич Толстой, деца от СОУ „Н. Вапцаров” – Приморско гостуваха в руската Ясна поляна.

Малчуганите разказаха за преживяното на кмета на Приморско д-р Димитър Германов, благодарение на когото бе осъществено тяхното пътуване до Русия. В рамките на 7 дни учениците са се запознали с бита, с културата и историята на Русия, както и с живота и творческото дело на Толстой. Посетили са училище, носещо името на Толстой и са се запознали с начина на обучение там. Имали са възможността ръчно да изработят предмети от глина, плат и сухи цветя.

Ярък спомен е останал от посещението на приморските деца в оръжейната столица на Русия – Тула.  Много им харесали изложените в оръжейния музей миниатюрни ловни и бойни модели.  „За първи път видяхме револвер, дълъг едва два сантиметра, който може да пробие хартия на пет крачки. Нещото, което изключително ни впечатли, беше подкована бълха, истинска бълха!”, разказаха децата.

Посещението на Кремъл в Москва също е било част от програмата на гостуването в Русия. “С тази визита  ние поставихме основите на едни бъдещи контакти с руските ни приятели. Аз, като кмет, подкрепям и винаги ще подкрепям такива инициативи. През лятото очакваме посещение на деца от Русия и се надявам това да се превърне в традиция. Имаме много общи неща, както какво да научим от тях,  и те от нас”, заяви д-р Германов.