Експозиционен център „Флора” сменя изложението за цветя

До началото на м. декември община Бургас ще стартира процедурите за обявяване на обществени поръчки за избор на изпълнители и доставчици за изграждане на експозиционен център „Флора“ в Морската градина.

Плановете са експо центърът да бъде изграден до лятото на 2015 г. Той ще продължи да бъде дом на традиционното изложение „Флора“ през пролетта, но ще се използва целогодишно и за музейни експозиции, други културни събития, конференции, разнообразни търговски изложения, частни събития.

Павилионният тип се запазва, но вместо невзрачни шатри ще има остъклени зали с топла връзка по между им. Интериорът е решен с вертикалното озеленяване върху фасади и покриви. Това ще подсили хармонията между новия център и обстановката в парка, смятат специалисти.

Планираната инвестиция е 3.43 млн. лв. Фондът одобри финансиране на до 95% от инвестиционните разходи по проекта или сума в общ размер до 3.3 млн. лева.

Това е вторият проект на община Бургас, който се финансира чрез инициативата JЕSSICA.

В процес на изпълнение е проект „Подземен град“ – рехабилитация на съществуващо подземно бомбоубежище, намиращо се под Морската градина, и превръщането му в интерактивен център за забавление. Стойността му е 1 100 000 евро.

Третият одобрен за финансиране проект по инициативата в Бургас е на частен инвеститор. „Стърлинг Ритейл“ ЕООД планира да изгради магазин за спортни стоки, разположен в близост до търговския център „Бургас Плаза“. Като част от проекта ще бъдат изградени и три спортни площадки. Инвестицията е за 3,7 млн. евро.

Още два бургаски проекта на етап идея са в процес на оценка за финансиране. Първият е с инвеститор община Бургас и визира изграждането на нов многоетажен паркинг в непосредствена близост до Морска гара – Бургас, който да служи за намаляване на трафика в зоната около пристанище Бургас и Морската градина и да осигури необходимите места за паркиране. Вторият, за реализацията на който ще се търси публично–частно партньорство е за рехабилитация на канала в езерото Вая.