Рибният фестивал в Несебър става традиционен

На 1 ноември в Ритуална зала „Сочи” в Стария град, община Несебър официално бе открит Рибният фестивал – „Есенни пасажи”. Празникът продължи три дни, като предложи на посетителите си интересна програма от събития – базар на прясна черноморска риба, разходка с лодки и корабчета, рибни специалитети, кулинарни изкушения и майсторски съвети, морски риболов и др. Гости на официалното откриване бяха Николай Димитров – кмет на община Несебър, Илияна Йотова – Евродепутат и член на Комисията по рибно стопанство, заместник министърът на земеделието и храните Явор Гечев, Йордан Господинов – председател на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ и областният управител на Област Бургас Павел Маринов.

На съпътстваща рибния фест среща бяха обсъдени въпроси, касаещи нашето Черноморие, добрите практики, както последиците от неговото замърсяване. Лансирана бе идеята за създаване на Консултативен съвет за Черно море, одобрен от Европейската комисия, като бе обсъдено и мястото за неговото седалище. Кметът на Несебър Николай Димитров подари изключително красив плакет със символите на Несебър на евродепутатът Илияна Йотова.

Акцент в програмата на „Есенни пасажи” бе презентацията на д-р Йордан Господинов на тема „Рибарство – риболов, аквакултури, преработка и търговия. Възможности за развитие в региона на Черно море”. Д-р Господинов засегна актуални въпроси относно черноморската риба, риболовните кораби, рибопреработвателите, възможностите и перспективите на развитието на рибното стопанство, както за хората, занимаващи се с тази дейност.

Интересът, проявен към първото издание на фестивала „Есенни пасажи” и успехът на събитието дават основание на общинското ръководство на Несебър да осъществи амбицията си да го превърне в традиция.