Стартира строежът на модерното спортно съоръжение в електрото

От днес стартира изграждането на модерна многофункционална спортна площадка в училищния двор на Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, Бургас.

Кметът Димитър Николов поздрави директора на учебното заведение Коста Папазов за проявения ентусиазъм и призова към повече колегите му от другите училища активност. На първата копка присъстваха и зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева и директорът на РИО Георги Даутев.

По проекта ще бъдат изградени футболно игрище с изкуствена настилка, писти за бягане, комбинирани игрища за волейбол, баскетбол и хандбал с тартанови плочи.

Спортната площадка ще бъде оборудвана с фитнес уреди и различни инструменти за стимулиране на спортната активност на деца и младежи в училищна и извънучилищна среда. Част от пространството ще е обособено за деца със специални образователни потребности (СОП) и гръбначни изкривявания. Пак за тях са предвидени сборник „Здрав дух в здраво тяло” с материали, съдържащ комплекс от упражнения и паратурнир по адаптиран спорт.

Планира се игрището да е домакин на местни, национални и международни турнири. За удобството на публиката ще бъдат изградени трибуни, допълнително осветление и електронно табло, което показва резултатите от спортните срещи. Първата надпревара с чуждестранно участие ще бъде през юни месец, обеща кметът Николов.

Спортното игрище ще е отворено за достъп и за възпитаниците на СОУ „Иван Вазов“, което дели една сграда с Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“. От новата придобивка ще могат да се възползват и всички граждани на Бургас, като за тях е предвидена символична такса, с цел предпазване от вандализъм.

Проект „Здрав дух в здраво тяло“ се извършва по Програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция, като общата му цел е насърчаване на социалното сближаване чрез утвърждаване на социалната и интегрираща роля на спорта в пограничния район на Бургас и Одрин. Общата стойност на проекта е 460 000 лв. 406 000 ще са нужни за изграждането на спортните площадки. Останалите средства ще  бъдат закупени спортни екипи, музикални инструменти за училищния оркестър на ПГЕЕ, ще бъде облагороден районът около спортното съоръжение. Всички дейности по проекта трябва да приключат до януари 2015 г.