Фолклорен квартет „Китен” с първа награда от “Фолклорен изгрев”

Талантите от Фолклорен квартет „Китен” се завърнаха с първа награда от участие в IV-ти Национален Музикален Фестивал „Фолклорен изгрев”, който се проведе на 16-17 ноември във Варна.

Формацията с художествен ръководител странджанската народна певица Златка Ставрева обра овациите в Гранд Мол-Варна и заслужено спечели почетния приз, придружен с грамота в категория „Камерни вокални формации“.  Музикантите успяха да спечелят сърцата не само на журито, но и на публиката с професионалното си изпълнение. Община Приморско бе наградена със специална награда – плакет в категория  „Общини” за съхранение и развитие на Странджанския фолклор.

Над 200 изпълнители от цялата страна се събраха в морския град, за да представят красотата и традициите на народните изкуства от своя край. Петчленно жури с председател проф. академик Милчо Василев стриктно проследи всяко едно изпълнение. Участниците, разделени на солисти и групи, се състезаваха в направленията за автентичен фолклор  „Вокални изпълнители” и „Инструменталисти”. Артистите, съчетаващи български фолклор със съвременни стилове, премериха сили в категория „Изпълнители на стилизиран фолклор”.

 „Благодарим на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов за голямото му родолюбие и подкрепа към българските културни традиции. Ние от своя страна окичихме Приморско с Първа награда”, каза Златка Ставрева.