Шест фирми в конкуренция за изграждането на Подземния град в Бургас

Шест фирми се надпреварват с оригинални проекти за превръщането на бомбоубежищата в Морската градина на Бургас в подземен град. „Юнайтед консултинг” ООД, „Ес ти” ООД, Атeлие „Серафимови архитекти” ООД, дружество „Духът на времето“, „Фрибу” ООД и „Мото” ООД предлагат впечатляващи предложения за най-новата атракция на града. Комплексът ще бъде първият от този тип в България и затова се очаква да предизвика сериозен туристически интерес. Той ще бъде разположен в подземните галерии, като ще се запази и тяхното основно предназначение – да бъдат защита при евентуално бедствие.

На площ от 3180 кв.м. ще бъдат изградени 12 помещения и 17 коридора, които ще бъдат оформени като галерии, кафенета и места за интерактивни забавления и обучение. Със стартирането на проекта съоръжението ще бъде изцяло ремонтирано и ще му бъде направена хидроизолация и вентилация.

„Подземният град“ се финансира със средства от финансовия инструмент „Джесика“, които ще бъдат възстановени в срок от седем години. Проектът е на обща стойност 2,2 млн. лева с ДДС.

Кой ще бъде реализаторът на проекта, ще стане ясно в началото на декември.

Победителят в конкурса ще трябва да изготви идеен проект за реконструкцията на бомбоубежищата, който ще бъде предложен за одобрение пред Експертния съвет по устройство на територията. След това ще се изработи и работно-техническият проект, въз основа на който ще бъде издадено разрешение за строеж.

Амбицията е атракционът да бъде готов още за следващия туристически сезон.