Мемориална вечер за спасителите на българските евреи в Бургас

Инициатива за обявяване на спасители за почетни граждани

 

Мемориална вечер „Памет за спасителите на българските евреи” ще се проведе в Бургас. Събитието се явява своеобразен завършек на общонационалните възпоменания по повод паметната 70 годишнина от преодоляването на Холокоста в България. На него ще се събере елитът на еврейската общност в България, заедно с изявени представители от различни сфери на обществото. Възпоменателната вечер съвпада и с големия еврейски празник Ханука, по значимост съизмерим с християнската Коледа. За празника от София ще пристигне равин, който ще запали ханукиалната свещ. Участие в религиозния ритуал ще вземе и кметът на Бургас Димитър Николов. Участниците ще запалят свещите на ханукиата с мисълта колективения подвиг на българския народ да не изпадне в забвение, а да бъде помнен и тачен във времето.

Тържеството е своеобразен жест на благодарност, организирано по лична инициатива на Алберта Алкалай, съвместно с председателя на организацията на евреите в България Шалом Максим Бенвинисти. Освен официалните гости, на мемориалната вечер са поканени и наследници на личности с особен принос за спасението на българските евреи. Сред тях са кметът на Бургас от периода 1939-1944 г. – Дянко Пръвчев и изявеният писател и интелектуалец Петко Росен. Пръвчев е оглавил делегация от кметове от страната, която е поискала отмяна на заповедта за депортация и е предложила редица други спасителни мерки. Петко Росен е инициатор на обществен комитет за предотвратяване изселването на бургаските евреи. Създаден е обществен инициативен комитет, който предложи двамата да бъдат посмъртно удостоени със званието “Почетен гражданин на Бургас”.

„Издирихме десетки имена на добри хора от Бургас, които са имали смелостта да се опълчат срещу злото и техните съграждани от еврейски произход да имат различна съдба. Вероятно стотици други имена не успяхме да открием в архивите. Тази вечер е за тях – в памет на всички знайни и незнайни наши спасители, на които съм благодарна”, споделя Алкалай. След проведения през това лято национален ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, възпоменанието е втората голяма инициатива на Алберта Алкалай по отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

Бургас преди 70 години е бил един толерантен и космополитен град, а тази атмосфера е запазена и досега. С мемориалната вечер искаме да се противопоставим и на надигащите се ксенофобски настроения. Съвременните българи трябва да знаят как предците им, дори в най-тъмните времена на мракобесие и натиск, са отстоявали своите човешки и морални ценности и какво ги е мотивирало да постъпват така.”, мотивират се организаторите.

„Памет за спасителите на българските евреи” ще се проведе на 2 декември от 18 часа в бившата синагога на Бургас, сега картинна галерия „Петко Задгорски “. Кратък филм ще покаже как е възникнала еврейската общност в града и как се е променял животът на членовете й през годините. Ще бъдат споменати имената на хора, помагали на бургаските евреи след 1941 г., когато е влязъл в сила Законът за защита на нацията и са започнали репресиите.

Поканени да се включат във възпоменателната вечер са още посланикът на Израел у нас, областните управители на Бургас и Сливен, почетните консули на Израел, Русия, Украйна и други страни, сливенският митрополит Йоаникий, представители на мюфтийството