Българска пиеса триумфира на международен фестивал на изкуствата

Три специални награди за „Речта на селския крал“ от Москва

Спектакълът „Речта на селския крал“ участва с голям успех в XI Московски международен театрален фестивал  „Златният визят“. В него се състезаваха 25 представления, подбрани измежду над 100 постановки, продуцирани  в различни слявянски страни и православни държави.

За първи път международното жури присъди Специалната си награда в троичен ипостас – за драматургия на Румен Леонидов, за режисура на Елин Рахнев и за актьорско майсторство на Диян Мачев.

Специалните дипломи на журито са озаглавени: „На творците на сцената – за един по-човечен свят“ . Решението бе обявено пред двеста почитатели и дейци на театралното изкуство, събрали се в залата на Църковните събори, намираща се в Храма на Христос Спасител. Фестивалът се провежда под патронажа на Негово Светейшество Кирил, патриарх Московски и Всерусийски.

Трите специални награди ще бъдат тържествено връчени на създателите на спектакъла „Речта на селския крал“ след края на представлението на 20 декември, което ще се състои от 19.30 ч. в малката зала на „Сатирата“.

Моноспектакълът „Речта на селския крал” е дебют за създателя си – поета Румен Леонидов. След повече от десет поетични книги и години, посветени на ангажираната лирика, бунтарят Румен Леонидов  прави първата си крачка в драматургията. Героят в моноспектакъла му не е плод на фантазията, а има реален прототип – бившият кмет на село Катунци Георги Коцев. Идеята за пиесата идва от телевизионен репор­таж  на Елин Рахнев, “взривил“ общес­т­вения интерес и гледан в интер­нет от хиляди.

В трагикомичната си изповед героят – Малкия Мавруд, се изправя срещу житейските порядки на големия град и криворазбраната ни глобална цивилизация. Неговото възмущение и несъгласие с наложения модел на живот, споделяни от повечето българи, обясняват невероятния успех на спектакъла. Месец преди представлението в „Сатирата” билетите вече са изчерпани.