Почетно консулство на Украйна бе открито в Бургас

С тържествена церемония беше открито почетното консулство на Украйна в Бургас. Посланикът на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи, пристигна лично, за да въведе Димитър Караненов официално в длъжност „Почетен консул на Украйна”. Караненов ще работи на доброволни начала за да развива културните, икономически и туристически взаимоотношения между двете държави. Новият консулски район обхваща областите Бургас, Сливен, Ямбол, Шумен и Търговище.

Почетното украинско консулство ще се помещава в сградата на Гранд хотел „Приморец”.  Събитието по връчването на екзекватурата бе уважено от представители на важни държавни, общински и международни институции. Присъстваха областните управители на на Бургас, Сливен, Ямбол и Разград –Павел Маринов, Корнелий Желязков, Николай Пенев и Стоян Ненчев, както и заместник-областни управители на обхванатите от консулския район области. Сред аудиторията бяха много кметове и зам.кметове на черноморски общини, депутати, висши представители на МВР, МО, НАП, Съдебната власт, летище – Бургас, културни институции, представители на бизнеса, общественици. С присъствието си церемонията почетоха също  генералният консул на Украйна във Варна Ирина Димитренко, генералният консул на Турция в Бургас Ниязи Еврен Акйол, почетните консули на Русия, Беларус, Естония и Румъния.

„Украйна и България са две приятелски държави”, откри развълнувано  тържествената церемония Негово Превъзходителство Микола Балтажи, посланик на Украйна в България.  „Създаваме почетно консулство в Бургас и трето в България след Пловдив и Русе, за да съдействаме за развитието на общите връзки на двете държави във всички области, както и сътрудничеството между регионите и побратимените градове. Непрекъснато се увеличава броя на украинците посещаващи България.  За последната година бележим ръст от 15 % . Това е трайна тенденция и през това лято очакваме още по-голям интерес. Щастлив съм, че Димитър Караненов ще бъде почетния консул на Украйна в Бургас и се надявам, че с неговия опит, кураж и съвместната подкрепа на двете държави ще постигнем много добри резултати”, бяха част от думите на посланика.

„За мен е удоволствие и висока чест да констатирам, че точно Бургас е център на украинския консулски окръг, което още веднъж показва значението на  Бургаска област в дипломатическия диалог на Балканите, в Европа и в света”, каза областният управител на Бургаска област Павел Маринов. Той връчи най-високото отличие Плакета на областния управител на Димитър Караненов и пожела на добър час на консулството.

„Благодаря ви за топлите слова и за доверието и ви уверявам, че  контактите между Украйна и България ще бъдат на по-високо ниво. Нашите държави имат дълбоки исторически и духовни връзки. Затова можем да ги наречем братски страни. Щастлив съм, че ще мога да допринеса за това да работим заедно и да си помагаме все повече”, обърна се към гостите почетния консул.

Бургас заема значимо място в отношенията между двете държави. Тук се намира една от най-големите украински инвестиции в страната – металургичният комбинат „Промет Стийл”, който има стратегическа роля за икономиката след спирането на Кремиковци. Непрекъснато се увеличава броят и на дребните инвеститори, закупили имоти в района на Южното Черноморие. Постоянно живеещите тук украинци са вече 3000 души, а броят на туристите от Украйна през 2012 година  достигна 250 000. Димитър Караненов е изявено име в туристическия бранш, мениджър на верига хотели, сред които и емблематичния Гранд хотел „Приморец”, който е в списъка на 20-те най-добри SPA хотели в света.