Несебърски състав за народни танци стана втори на конкурс в Южна Корея

Младежкият фолклорен ансамбъл при ООШИ – Несебър се завърна от далечно презокеанско турне. Две седмици младите таланти от Несебър демонстрираха своите умения в областта на музикално–танцовия ни фолклор, показаха красотата и багрите на националните ни носии и завладяха сърцата на жителите и гостите на Джакарта, Индонезия и Денпасар, о-в Бали.

По покана на Министерството на културата на Индонезия, несебърският фолклорен ансамбъл взе участие в Международен фолклорен фестивал-конкурс, организиран от община Джакарта, Индонезия и Международната асоциация на фолклорни фестивали със седалище в град Чонан, Южна Корея. Младежите от ООШИ – Несебър участваха във всичките форми на изява в рамките на фестивала. По време на грандиозното дефиле по улиците на Централна Джакарта нашите танцьори демонстрираха своите умения при изпълнението на фолклорни миниатюри от различни региони на България и представиха колорита на българските национални костюми. Невероятно интересни бяха и уъркшоповете, проведени в няколко училища на Джакарта. Под ръководството на хореографа си Тони Йотов и с участието на старши танцьора Николай Майсторов, младежите от несебърския ансамбъл учиха на български народни танци децата от тези училища. На българско хоро се хванаха ръка за ръка и присъствалите там представители на различни фолклорни групи от цял свят. С голям интерес всички те се надиграваха на българска ръченица, на дайчовото, на трите пъти.

В рамките на фестивала делегацията на община Несебър, ръководена от господин Стойко Стоянов – секретар на общината, имаше официални срещи със заместник-министърът на културата на Република Индонезия, с кмета на град Чонан, Южна Корея, с представители на Министерството на образованието на Индонезия и др. По време на срещите се обсъдиха възможностите за сътрудничество между участващите страни. Но най-интересното преживяване си остават моментите, трепетите и вълненията, свързани с конкурсната част на фестивала. В дните на двата тура от конкурса несебърските младежи дадоха всичко от себе си и се представиха достойно, за което бяха еднакво оценени и от публиката, и от професионалното международно жури, и им бе отредено II-ро място.

В конкуренция с фолклорни ансамбли от държави като Австрия, Сингапур, Румъния, Южна Корея, Полша, Русия, Тайланд, Бангладеш, Младежкият фолклорен ансамбъл при ООШИ – Несебър с директор Данислав Кехайов прослави отново България и прекрасния град Несебър. Те за пореден път доказаха, че в морския град наистина витае духът на над 3200-годишната му древна история и богата култура. И най-вече – че има млади хора, които продължават да съхраняват този дух, тази култура и по свой си начин, с талант и с любов към българското, продължават да пишат неговата история.