Борис Георгиев вади кръста за втора поредна година в Приморско

За втора поредна година Борис Георгиев е най-бързият смелчак в Приморско, хвърлил се на Йордановден в студените води на морето, за да извади Светия кръст. Младежът успя да надплува петима други мераклии. Въпреки ниските януарски температури, на пристанището в Приморско се стекоха стотици желаещи да станат свидетели на християнския ритуал. Празникът отбелязаха и в Китен, като там най-бърз се оказа Ангел Дeчев.

 Богоявление в Приморско започна с празнична Света литургия в църквата „Св. Св. Кирил и Методий”, последвана от водосвет. С литийно шествие в 10:30 часа жители и гости на Приморско се отправиха към пристанището, където бе извършен ритуала по „спасяването” на Светия кръст.

 Кметът на Приморско д-р Димитър Германов почете християнската традиция, като лично поздрави участниците и им пожела здраве и благоденствие. На празника присъстваха зам. кмета Милчо Милев, Председателят на Общински съвет Миглена Барцулева, както и общински съветници и представители на местната власт.

 Според вярванията, през нощта срещу Богоявление, небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Празникът има различни наименования – Кръстовден, Водици, Водокръщи.