Празник на домашната наденица в Кошарица

На 14.01.2014г. за поредна година, в с. Кошарица, се проведе Празникът на домашната наденица. Хора от всички съставни селища на община Несебър пристигнаха в селото, за да станат част от превърналия се вече в традиция празник. На този ден всеки производител на домашно приготвени мезета има възможността да ги изложи пред присъстващите, а специално подбрано жури оценя продукцията. За общото настроение се погрижиха певческите фолклорни групи към читалище „Светлина“ с. Кошарица, пенсионерски клуб гр.Несебър и пенсионерски клуб с.Бродилово, както и танцов състав към Читалище „Пробуда“ – Свети Влас. Всички присъстващи се насладиха както на изпълненията, така и на прясно изпечената наденица с по чаша червено вино.

Общинска администрация Несебър, бе представена от Николай Димитров – кмет на общината, Стойко Стоянов – секретар на общината и Лазар Япаджиев – зам. кмет по туризъм и търговия. Г-н Николай Димитров поздрави присъстващите и им пожела много здраве и повече поводи за веселба, като този в днешния ден. Кметът на с. Кошарица Павел Павлов, също отправи поздрави към всички събрали се и пожела празника да продължи провеждането си и занапред.

Със създаването на Празника на домашната наденица в Кошарица, община Несебър направи поредната стъпка в създаването на кулинарна карта в региона. В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона. В тази връзка, на територията на община Несебър се провеждат и „Празникът на хляба“ в с. Оризаре, „Празникът на младото вино“ в с. Гюловца и „Празникът на самардалата“ в гр. Обзор. Идеята на тези мероприятия е да бъдат последвани успешни световни практики в туризма, каквито развиват държави като Италия, Испания, Франция и др. Кулинарните празници са интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона.

С тези събития, община Несебър цели да подпомогне туризма и съответно икономиката на съставните си селища, а самият Несебър вече е започнал да се превръща в едно четири-сезонно място за туризъм и почивка.