Приключва строителството на подземния паркинг в Бургас

До края на януари ще бъде завършен грубият строеж на подземния паркинг на площад „Св.Св.Кирил и Методий”, научи „Строителство море” от главния архитект на Бургас Веселина Илиева. Изпълнителят и възложителят са уверили общината, че в края на месеца ще бъдат изпълнени всички плочи и конструкцията ще бъде напълно изградена. Веднага след това ще се пристъпи към довършителните дейности – изграждане на инсталации и др.

Това е поредният срок, който концесионерът и изпълнителят на проекта уверяват, че ще спазят. Изграждането на подземния паркинг стартира на 9 февруари 2011 г. и тогава като срок за изпълнение бяха поставени 15 месеца. Година по-късно, когато в резултат на изкопните дейности се пропука храмът „Св.Св.Кирил и Методий”, и по всеобщо мнение строителството трябва да се завърши бързо и аварийно, изпълнителят увери, че до края на 2012 г. паркингът ще готов.

Междувременно стана ясно и, че един от символите на Бургас – катедралният храм „Св.Св.Кирил и Методий”, също очаква приключването на строителните дейности. След пропукването на една от стените му бе изготвен и приет проект за аварийно укрепване и възстановяване на конструкциите на църквата. В момента вървят процедури по съгласуване на проекта. Едно от условията, поставени от проектанта е, укрепването на сградата да започне след завършване на основната конструкция на подземния паркинг, за да се гарантира стабилитета на църквата.

Арх. Илиева уверява, че след изграждането на подземния паркинг надземната част ще си остане площад – върху него няма да има постройки. Площадът е решен на две нива, съобразени с нивата на свързващите улици. Едното от тях е организирано, използвайки денивелацията на терена. Другото е по-високо и на него ще има открита сцена за провеждане на различни мероприятия.