Извозват безплатно отпадъците след домашен ремонт в Бургас

Пролетта е предпочитаното време за домашни ремонти. След тях обаче на улицата остават големи количества строителни отпадъци и стари мебели. До тази година ставаше така, че съвестните хора трябваше да похарчат собствени пари за превоз до депо, а останалите трупаха когато и където им падне, най-често до контейнерите за боклук.

Несъгласна с това статукво, Община Бургас реши да въведе нова организация, която да направи града по-чист и да спести пари на бургазлии. От 1 март 2014 година стартира услуга за безплатно извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци, генерирани при ремонтната дейност на домакинствата, чрез предварителна заявка на тел. 056/844 820.

“Не трупайте безредно старите мебели, дограми и чували с отломки край контейнерите за битови отпадъци. Грозно е, мръсно и затруднява работниците от чистотата. Нека демонстрираме с поведението си още веднъж, че не сме Ориента, а европейски Бургас. Възползвайте се от новата напълно безплатна услуга”, каза кметът Димитър Николов.

Новата услуга се предоставя при следните изисквания:

1. Стопанинът, произвел строителни и едрогабаритни отпадъци, е необходимо да подаде заявка за извозване на тел. 056/844 820 за дата, час и адрес.

2. Консорциум „Титан Бургас“ ДЗЗД, като изпълнител на заявката, е длъжен да извози отпадъците до 48 часа след приемането й. Извозването се осъществява в интервала от 08.00 до 16.00 ч. за дните от понеделник до събота /включително/ и между 08.00 и 12.00 часа за неделя и в празничните дни.

3. Строителните отпадъци трябва да са поставени в чували, а едрогабаритните приведени във вид, удобен за товарене.

4. Количеството на отпадъка да не надвишава 3 куб. м.

5. В деня на извозване чувалите със строителните отпадъци и едрогабаритните отпадъци да бъдат изнесени на място с осигурен достъп за специализирания автомобил.

При неспазване на тези изисквания, отпадъците няма да бъдат извозени и отговорността за тяхното третиране и транспортиране носи стопанинът.

След стартиране на безплатното извозване, общинските еко инспектори ще засилят контрола по спазване изискванията на Закона за управление на отпадъците и Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Бургас, като при констатиране на нарушения ще се налагат глоби в максимален размер.