Община Бургас изгражда хеликоптерна площадка до МБАЛ

Тежко болни и пострадали от инциденти ще бъдат транспортирани само за 1.35 часа до София

 

До 2 седмици  ще е готова хеликоптерната площадка към МБАЛ Бургас. Строителните дейности са стартирали тази седмица. Съоръжението ще се намира на югозападния паркинг на болницата и ще заема четвърт от неговата площ. Локализацията му е съобразена с необходимостта от безопасни подходи при извънредни или спешни ситуации. Инвестицията е изцяло на Община Бургас.

„С изграждането на хеликоптерна площадка и осигуряване на въздушно транспортиране ще можем да спазваме т.нар  правило на „Златния час“, когато шансовете за оживяване на тежко контузени пациенти са най-големи“, коментира кметът Димитър Николов, който близо година търси възможности за реализирането на проекта за строителството на това съоръжение.

Според Николов чрез  осигуряването на спешна медицинска услуга с хеликоптер (Helicopter Emergency Medical ServiceHEMS) ще бъдат спасени много човешки животи. Въпреки това остава огромната нужда Бургас да бъде изграден високотехнологичен спешен болничен комплекс. Общината все още се надява, че ще градът ще получи разрешение и акредитация за разкриването на Медицински факултет. Предложението все още отлежава в министерството на образованието, без да е придвижено към Министерски съвет, от който зависи то да бъде гласувано.

„Бургас е голям туристически център. Ежегодно през летището преминават 3.5 млн. пътници.  На територията на града са разположени големи транспортни центрове и промишлени предприятия. За съжаление Бургас стана прицел и на световния тероризъм. Немислимо е да не осигуряваме адекватна спешна медицинска грижа“, категоричен е бургаският кмет.

 МБАЛ Бургас АД е най-важното болнично заведение в областта, което третира спешността във всички аспекти, особено политравматизма. Изграждането на хеликоптерната площадка, с цел обслужване на полети на санитарната авиация ще позволи осъществяване на бърза връзка с националните центрове по спешна медицина, превоз на специализирани екипи или на пациенти в тежко състояние. По въздух разстоянието Бургас – София може да бъде преодоляно само за 1.35 часа.

Авиационният оператор „Хели -ер“, който ще осигурява транспортирането, притежава високотехнологично оборудван хеликоптер AGUSTA A109K2 като на швейцарските спасителни служби . Летателният апарат изпълнява полети до оборудвани и необорудвани площадки, включително в гъсто населени райони и трудно достъпни места до 4000 м. надморска височина. В хеликоптерът има бордна система за пациентски мониторинг и кардиостимулация Corpuls 3 на немската фирма GS- модерен уред, комбиниращ 12-канално ЕКГ, бифазисна дефибрилация в ръчен и автоматичен режим, капнограф, екстракорпорален пейсър, адхезивни електроди. Уредът измерва неинвазивно кръвно налягане, сатурация и периферен пулс,температура на 2 канала. Данните са записват и могат да се принтират на 6-канален принтер, като могат да се изпращат в съответната болница по време на полета. Специализираната летателна машина разполага  транспортен вентилатор и аспиратор за обдишване на пациента, кислородна система, амбулаторна чанта, носилка и лебедка.