Рестартират проекта за петролопровода, Бургас е готов за отпор

Петролопроектът Бургас – Александруполис отново се върна на дневен ред и разбуни духовете на бургаскатаобщественост. България излезе от този проект през декември 2011 г., а през март 2013 г. парламентът денонсира на сключеното за проекта междуправителствено споразумение с Москва и Атина. Сега Русия се опитва да го възкреси.

В интервю на ИТАР-ТАСС с руският министър на енергетиката Александър Новак, публикувано в руските медии, се съобщава, че на 7 и 8 април т.г. Руско-българската междуправителствена комисия ще разгледа проекта за строителство на петролопровода. По думите на Новак руската страна изхожда от факта, че „въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта, споразумението от 2007 година между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа“. Според руският министър е преждевременно да се говорим за приключване на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане. Той посочва, че Виенската конвенция за правото на международните договори от 1969 година предвижда определени условия за излизане от международно споразумение – според клаузите на съответния договор или по всяко време при съгласие на всички участници. „Не бива да се заявява, че проектът завинаги е останал в историята. Той е замразен, тъй като една от страните сега не показва желание да участва в изпълнението му“, заявява Новак. Той твърди, че от проекта са заинтересовани и руските доставчици, и европейските купувачи, а общо вложените от трите страни инвестиции са 20 млн. евро.

В Бургас еколози и общественици отново се обединяват, за да дадат отпор на намеренията, проектът да бъде рестартиран. За 21 феврурари е насрочена среща на инициативния комитет „Да спасим Бургаския залив“, на която да се набележат бъдещите действия. Според тях този път местната общественост и бизнеса ще са готови и на крайни действия, за да защитят залива от замърсяване. Притеснение изразяват и от туристическия бранш.

От общината в Бургас са категорични, че промяна на становището им против проекта няма да има.
Общината призова правителството да излезе с официално становище, след изказването на руския енергиен министър Александър Новак. Поддържа се постоянна връзка с кметовете на другите засегнати общини, за да се изготви общо становище на местната власт, с което да бъде запознато правителството.