Северен обход на Бургас може да се строи най-рано от догодина

Проектът за Северен обход на Бургас може да се осъществи най-рано през 2015 година. Това заяви в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. Тя определи този срок като твърде оптимистичен заради налагащите се много отчуждителни процедури, които тепърва започват.

Предстои да се търси и източник на финансиране за Северния обход, а това ще започне едва след приключване на процедурите по отчуждаване, стана ясно още от думите на министър Терзиева. Тя допълни, че пътят Бургас – Слънчев бряг ще бъде финансиран с държавен инвестиционен заем, като най-вероятно това щяло да стане през следващата година.

„Северен обход” бе внесен от кмета Димитър Николов като един от проектите, по които община Бургас търси финансиране от правителствената програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, според която 500 милиона лева се разпределят за финансиране на проекти в цялата страна. Северния обходен път ще  свързва двата първокласни пътя 1-6 и 1-9. Целта му е да обира трафика, идващ от север и от летище Бургас към АМ „Тракия”. Въпреки, че зад нуждата от изграждане на обхода се обединиха всички кметове от област Бургас, пари за него по тази програма не бяха отпуснати.