Съдът в Бургас временно спря Lafka

Административният съд в Бургас спря спорни текстове, относно разполагането на будките Lafka. Решението е взето на закрито заседание на съда днес.

Жалбата по текстовете, с които Общинския съвет в Бургас разреши в павилионите за вестници и печатни издания да се продават цигари и пакетирани стоки, бе подадена от „Асоциацията за защита на средния дребен бизнес“ в съда на 5 февруари. Причината за жалбата е, че според търговците, които притежават временни обекти по чл. 56, тези решения ги поставят в неравнопоставено положение. Съгласно наредбата те имат право само на един обект, докато единствено за будките за вестници и списания се разрешават повече обекти. С вкарването на продажба на цигари и пакетирани стоки в тях се създават условия за монопол, твърдят търговците. Според Николай Димитров от „Асоциацията за защита на средния дребен бизнес“ спорните текстове засягат не само притежателите на павилиони т.е. временни обекти, а и частните магазинчета на собствена територия.

Заради проблема, който съществува и в други градове, в столицата търговците създадоха „Национален координационен център на малкия бизнес“, за да може да противостоят на навлизането на монопола. Според тях това е опит държавата и общината да подпомагат една монополна верига и създадена с участието на обществен ресурс, като използват улици и тротоари.

Преди дни от община Бургас потвърдиха, че при тях има постъпили искания за разкриване на такива обекти, в които да се продават печатни издания заедно с тютюневи и пакетирани стоки. Част от исканията дори били одобрени от комисия и било въпрос на време разполагането на будките. От община Бургас обясниха, че те не са страна по спора, но са длъжни да изпълняват решенията на Общинския съвет, приел промените. Предстои делото по жалбата на асоциацията да бъде гледано по същество.