9 млн. лв. инвестират в пътната инфраструктура на област Бургас тази година

Близо 9 млн. лв. от националния бюджет ще бъдат инвестирани в републиканската пътна мрежа на територията на Бургаска област. Обектите ще започнат в началото на строителния сезон и ще завършат преди края на годината, съобщи пи посещението си в Бургас министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

В началото на строителния сезон започва изграждането на Пътен възел „Българово” на АМ „Тракия“, който ще извежда трафика по посока Българово – Миролюбово – Каблешково – Тънково – Слънчев Бряг. Още през следващия месец ще стартира търг за избор на строител.

В началото на строителния сезон започва и ремонтът на пътя Миролюбово – Каблешково – Ахелой – 28,5 км. Необходимите 4 млн. лв. са осигурени от Публичната инвестиционна програма на правителството.

За да се избегнат тежките задръствания на изхода на АМ „Тракия” към Бургас ще започне реализацията на далечния Северен обход на Бургас. Той, както и обходите на Поморие и Ахелой и второкласният път „Царево – Малко Търново“ са включени за финансиране в програмата „Транзитни пътища VI”, чиито търгове могат да се обявят през 2015 г. 

Със старта на новия строителен сезон ще започне изграждането на две нови пътни връзки за собствениците на имоти в местността „Лахана” на главен път Бургас- Поморие, в които ще бъдат инвестирани над 200 хил. лв.

Отделени са 450 хил. лв. за изграждане на триклонно кръстовище при Св. Тома, с което ще се подобри достъпа в района на Созопол, курортите Дюни и Каваци. В началото на строителния сезон започва поетапен превантивен ремонт на 12 км от третокласния път между Ново Паничарево и Ясна поляна, за което са осигурени 1 млн.лв. 

По линия на аварийната програма на АПИ ще се изгради нов стоманобетонен мост над река Казан Дере на третокласния път Провадия – Айтос. Близо 700 хил. лв. ще бъдат вложени в новото съоръжение, което трябва да е готово до края на годината.