Бургаските депутати от ГЕРБ се обявиха в защита на Северния обход на Бургас

Народните представители от ПП ГЕРБ – Бургас разпространиха декларация по повод блокирането на работата по четирилентовия път „Бургас – Слънчев бряг” и Северния обход на Бургас. Те настояват правителството да преразгледа решението си тези проекти да започнат да се реализират през 2016 година, оповестено при посещението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева в Бургас.

Изказването на министър Терзиева категорично показва, че тези проекти не са приоритет за държавата и вероятно няма да се случат изобщо, докато това правителство управлява субективно страната ни. Това се случва, въпреки че този път беше едно от най-лансираните предизборни обещания на БСП, се казва в декларацията.

Бургаска област внася 2,2 милиарда лева в републиканския бюджет и заслужава да получи финансиране не само за рехабилитация на третокласни и второкласни пътни отсечки, припомнят бургаските депутати от ПП ГЕРБ. Те изтъкват и факта, че на територията на бургаски регион летуват най-много туристи. Всяка година на летище „Сарафово” преминават над 2 млн. пътници, като от този сезон започва работа втори терминал, с което туристите ще могат да се увеличат до 2 700 000.

Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Иван Вълков, Снежина Маджарова, Семир Абу Мелих, Диана Йорданова, Галина Милева заявяват:

 „Одобряваме решението на правителството да рехабилитира пътната отсечка от с. Миролюбово към Каблешково, но изявленията на министър Терзиева и народните представители от БСП-Бургас, че това ще облекчи трафика към курортите звучи абсурдно за всеки, който познава пътната карта на региона. Надяваме се, че управляващите разбират, че тези над 2,5 млн. пътници от летището няма как да пътуват до Несебър и Слънчев бряг през с. Миролюбово?!”,

Припомняме, че последната част по четирилентовия път път „Бургас – Слънчев бряг” е отсечката „кв. Сарафово – Поморие” и тя беше направена с решение на правителството на ГЕРБ.

Настоящото правителство има шанса да довърши този път от национално значение, за който не трябва да се намират оправдания.

Категорично против сме и на замръзяването на Северния обход на Бургас. Той би трябвало да свързва двата първокласни пътя 1-6 и 1-9. Целта му е да обира трафика, идващ от север и от летище „Сарафово” към АМ „Тракия”. В момента целия този поток преминава през Бургас, натоварва и амортизира градската улична мрежа.

Проектът вече беше отхвърлен от програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, по думите на министър Терзиева не е предвидено и друго финансиране.

Настояваме и това решение на правителството да бъде преразгледано, тъй като отсечката е от изключителна важност за целия град и за нея вече има изготвен проект.”