Бургас почете Христо Фотев със спектакъла „Князът на поезията”

Поетичен Бургас посвети три дни на своя любим поет Христо Фотев по повод неговата 80-годишнина. Кулминацията на честванията бе в деня на рождението му – 25 март. В салона на бургаския театър, където Христо Фотев е работил като драматург, актьорите Аглика Бояджиева, Димитрина Тенева, Юри Ангелов и Стоян Памуков представиха създаденият специално за годишнината спектакъл „Князът на поезията”. На видеоекран оживя и самият поет в кадри от литературно четене в бургаската библиотека. Вълнуващо допълнение към стиховете и словата бе участието на Недялко Йорданов, който изпя нови песни по Фотевата поезия. За поета и човека Христо Фотев припомни в емоционално слово литературният критик Михаил Неделчев.

На официална церемония след спектакъла бяха обявени резултатите от Националния конкурс – биенале за поезия  „Христо Фотев”. За разлика от предишните три издания на конкурса, с награди бяха удостоени трима автори на поетични книги.  Пластиката „Перо“ на Съюза на българските писатели, изработена от скулптора Валери Желязков, бе връчена на победителя Йордан Евтимов за книгата си „Сърцето не е създател”.Съпътстващи награди получиха Едвин Сугарев за „Сезонът на плашилото и Сашо Серафимов  за „Старците умират в края на света“ .

Четвъртото издание на поетичния конкурс на името на Христо Фотев ще се запомни с рекорден брой участници. 120 поети изпратиха за конкурса 140 книги, издадени през 2012 и 2013 година. Журито, в състав Руслан Карагьозов, Рада Панчовска, Роза Боянова, Георги Ингилизов и Иван Сухиванов номинира книгите на петима поети – Йорданка Белева, Сашо Серафимов, Иво Рафаилов, Едвин Сугарев и Йордан Евтимов.