Завършиха хеликоптерната площадка към МБАЛ Бургас

Хеликоптерната площадка към МБАЛ Бургас, чието изграждане стартира преди седмица, вече е готова да посреща авио линейки.

Съоръжението се намира на югозападния паркинг на болницата и заема четвърт от площта му. Локализацията е съобразена с необходимостта от безопасни подходи при извънредни  или спешни ситуации. Инвестицията е изцяло на Община Бургас.

С изграждането на съоръжението и осигуряване на въздушно транспортиране ще стане възможно спазването на т.нар  правило на „Златния час“, когато шансовете за оживяване на тежко контузени пациенти са най-големи. При спешност хеликоптерът може да транспортира болен или специализиран медицински екип от Бургас до София например само за 01.35 часа.

Това ще позволи осъществяване на бърза връзка с националните центрове по спешна медицина, превоз на специализирани екипи или на пациенти в тежко състояние.

МБАЛ Бургас АД е най-важното болнично заведение в областта, което третира спешността във всички аспекти, особено политравматизма. С наличието и на хеликоптерна площадка ще бъде повишена сигурността за получаване на бърза и адекватна намеса както за жителите на областта, така и за туристите.