Ивелина Василева: Служители от ТЕЛК-Варна да се командироват в Бургас

Липсва ангажимент и яснота кога в Бургас ще заработи Очна териториална лекарска комисия (очен ТЕЛК) и ТЕЛК за белодробни заболявания. Това стана ясно от отговора на здравния министър д-р Таня Андреева на въпрос от народния представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева.
Бургаският депутат отправи питане от трибуната на НС какво ще предприеме здравното министерство и в частност министърът, за да облекчи незрящите от цялата бургаска област при явяването им пред Очен ТЕЛК. Тя предложи като по-гъвкав механизъм и справяне с проблема командироване на служители от ТЕЛК-Варна веднъж месечно в Бургас.
„Въпросът е провокиран от срещите ми с представители на организациите на хора с увреждания, той силно вълнува Районната организация на слепите – Бургас. В нея членуват 680 човека със зрителни увреждания, а на доброволен принцип техният брой е далеч по-голям. Поне половината от тях се явяват веднъж годишно пред ТЕЛК. Очен ТЕЛК няма структура в Бургас, а най-близкия е във Варна. Той отговаря за цяла Източна България и е изключително натоварен. Информирана съм за драстични случаи, при които месеци наред хората не могат да бъдат освидетелствани, губят своите пенсии. Има и случай, човек напълно загубил зрението си, да се явява на три години. За хората със затруднено зрение е много трудно да пътуват до Варна за освидетелстване и преосвидетелстване“, коментира народният представител.

Здравният министър призна в зала, че проблеми с ТЕЛК-ове има в цялата страна, но вместо отговор как те могат да бъдат решени, д-р Андреева изброи класификацията им. От думите й стана ясно, че в страната има 4 очни ТЕЛК, но само три от тях са функциониращи. Министърът призна и за липсата на желаещи да работят в тези специализирани комисии, както и на специалисти.

„От отговора на министъра разбрахме, че проблеми има не само в Бургас, но и в цялата страна. Предлагате промяна в Нормативната уредба във връзка с либерализиране режима на работа на ТЕЛК. Но не стана ясно кога и как това ще бъде факт. Нашето предложение за по-гъвкав механизъм е всеки месец да бъдат командировани специалисти от ТЕЛК-Варна в Бургас. Не по-малък е проблемът с белодробния ТЕЛК в Бургас, който не функционира. От октомври 2013 г. голям брой граждани не могат да разчитат на тази лекарска комисия, губят здравноосигурителни права и помощи. Призовавам ви да поемете ангажимент за реални, конкретни действия”, заяви Ивелина Василева.