Несебър грабна приза „Най-бързо растящ град“

Церемонията по обявяване резултатите от анкетата „Най-добър град за живеене” за 2013 започна с Несебър. Събитието се проведе в Националната художествена галерия и започна с класацията в раздела за „Най-бързо растящ град“, в която първото място бе отредено за град Несебър. Отличието бе връчено на кмета на Община Несебър – Николай Димитров. Той изказа удовлетворението си от наградата и информира, че от 2007г. според действащата наредба на Община Несебър системно и последователно се провежда политика за стимулирате на раждаемостта като за всеки новороден жител на общината, родителите му получават еднократна помощ от 2000лв. Същата сума се осигурява и за брачни двойки по процедурата ин витро. Кметът отбеляза, че за последните две години в това отношение са изплатени 1 200 000лв. под формата на еднократни помощи за новородени и за процедури ин витро.

На церемонията присъстваха: премиерът Пламен Орешарски и министрите Десислава Терзиева, Искра Михайлова и Петър Стоянович, а отчитането на анкетата на читателите на “24 часа” и слушателите „Дарик радио” бе направено за седми път.

Водещият на церемонията Драгомир Симеонов обяви, че на фона на демографската криза, обхванала страната ни в последните години, Несебър традиционно е с най-голям естествен прираст. Въпреки че, градът не може да достигне нивата на раждаемост на големите градове като бройка бебета, показателят за новородените спрямо населението го поставя на челно място в страната. И по този показател аудиторията на двете медии го е класирала на първо място в анкетата за 2013г. сред всичките 257 града в страната.

Несебърският кмет посочи, че освен раждаемостта, друг стратегически приоритет за ръководството на Община Несебър е модернизирането, разширяването и строителството на детски градини, което пък гарантира доброто отглеждане на бъдещите несебърски граждани. Той не пропусна да отбележи, че Несебър, освен най-бързо растящ град, е и мястото в което са сключили брак младоженци от 87 града в страната и от 41 държави, което го прави безспорен лидер и в тази класация. Първият, който поздрави кметът на Община Несебър след връчването на отличието бе премиерът Пламен Орешарски.

За първи път в 7-годишната история на класацията „Най-добрият град за живеене”, победители станаха два града-Велико Търново и Бургас, с равен брой точки-по 40. Две награди отнесе и София. Столицата бе отличена като „Най-добър бизнес град на България“ и „Най-добър град за културен живот“. Пловдив пък получи табелата „Най-красив град на България“. „Най-зелен град на България“ пък стана Кюстендил, а за най-перспективен бе отличена морската столица Варна.