Новият асансьор на Мостика е бил вандалски потрошен снощи

Новоизграденият асансьор за хора с увреждания на бургаския Мостик е бил вандалски потрошен снощи. Разбита е автоматичната врата, липсват два броя защитни мрежи, два броя триклексови стъкла, както и опорните буфера. Вандалите са огънали подовата рамка, а електрическото захранване е изцяло прекъснато.

Асансьорът е абсолютно неизползваем, в момента специалисти оценяват нанесените щети, които ще трябва да бъдат възстановени от Община Бургас.

Асансьорът беше монтиран през ноември миналата година с цел да осигури достъп до двете нива на Мостика за хората с увреждания. Той бе изграден с европейски средства, заедно с реставрацията на Остров Света Анастасия.

„Не мога да намеря точните думи, които да са достатъчно възпитани, за да изразя недоумението и огорчението си от този вандализъм. Оставям настрана огромния труд, който положихме, за да се случи спечелването на проекта, ремонта на Мостика и поставянето на асансьор. Болно ми е от агресивното отношение към най- уязвимата група – хората с увреждания, които не успяха поне за няколко месеца да му се порадват. Във възможно най- кратки срокове асансьорът ще бъде възстановен, но кому е нужно да се влагат отново труд и обществени средства за възстановяването на нещо, което вече е направено“, заяви кметът на Община Бургас Димитър Николов. 

Община Бургас е подала сигнал в полицията с искане за разкриване на извършителите. В момента служители свалят записите от камерите, които са разположени до Мостика.