Санитарният хеликоптер излетя с първия си пациент

Пострадала при падане от скеле жена бе транспортирана по спешност със санитарния хеликоптер на авиокомпания „Хели еър”. Пациентката е получила черепно-мозъчна травма, има и счупени ребра. Обработена е в Спешния център, но изключително тежкото й състояние налага тя да бъде транспортирана до специализирана болница в София. Пострадалата бе транспортирана с линейка до хеликоптерната площадка на МБАЛ Бургас, от където бе поета от екипа на санитарния хеликоптер, видя репортер на „Строителство море”. До час и половина болната трябва да е в София.

Този случай не е действителен. Чрез него бяха демонстрирани новите възможности за бърза реакция при спешни случаи, които се откриват пред бургаското здравеопазване след изграждането на хеликоптерната площадка до МБАЛ.

Демонстрацията бе направена пред кмета на Бургас Димитър Николов, председателя на общинския съвет Константин Луков, прокуриста на болницата д-р Бойко Миразчийзки, общински съветници, журналисти и десетки любопитни граждани.

За „пострадалата” се погрижиха доброволци от бургаската червенокръстка организация. Тя бе транспортирана от Спешния център до хеликоптерната площадка с линейката, която бе дарена на БЧК от Израел в знак на  благодарност за адекватните действия от страна на БЧК и бургаските медици при спасяването на пострадалите в атентата на летище Бургас израелски туристи.

През това лято санитарният хеликоптер на „Хели Ер“ ще бъде базиран на Летище Бургас в непрекъсната готовност за излитане. Ще обслужва цяла Югоизточна България, като ще има възможности за кацане дори и в гъсто населени райони и трудно достъпни места. Средствата за транспортирането на пострадали с хеликоптера ще бъдат поемани според ситуацията или  от техните близки, или от предприятията, при производствени аварии, понякога от общините, а при случаи на социално слаби пациенти фирмата „Хели Ер“  се ангажира да превозва болните безплатно.

Инициативата за изграждането на хеликоптерна площадка в Бургас стартира през лятото на 2012 година след атентата на летището, при който загинаха шест души. От тогава се водят преговори за финансиране по изграждането и обслужването на площадката, както и осигуряването на авио линейка. Проектът бе финализиран през февруари 2014 година.