С клетва пред знамето почетоха 3-ти март в Обзор

В Обзор беше отбелязан Националният празник на България и 136 години от овобождението. След тържественото издигане на българския трибагреник кметът на града Христо Янев поздрави жителите и гостите на Обзор.  „Една от най-светлите, най-забележителните дати в нашата история е 3-ти март – денят, в който преди 136 години България възкръсва за нов живот. Нека сърцата ни носят спомена за саможертвата, помнят миналото и славят подвига на героите, дали живота си за нашата родина.” – призова градоначалникът.

В мероприятието, организирано от кметство Обзор и Народно читалище „Изгрев”, взеха участие Детска вокална група „Темпо”, Група за стари градски и шлагерни песни „Блян”, а танцьорите от Юношеския танцов състав към НЧ „Изгрев” изпълниха танц, пресъздаващ клетвата на българските революционери пред  въстаническото знаме на Райна Княгиня с надпис „Свобода или смърт”, свързано с началото на раждането на българската свобода.

Честването на националния празник в Обзор завърши с едноминетно мълчание  и сирени в чест на хилядите знайни и незнайни герои, загинали за свободата на България.

На 3 март през 1878г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г.