Димитър Бойчев: Управляващите бягат от отговорност за корабостроителницата

„Разнопосочното говорене и не познаването на казуса в детайли показва липса на каквато и да е стратегия за излизане от ситуацията с освободените над 150 души от бургаската корабостроителница и реалното ликвидиране на цял сектор на територията на региона. Това става ясно от отговорите на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на въпросите на народните представители от ГЕРБ-Бургас”, категоричен е депутатът Димитър Бойчев.

Припомняме, че в началото на месец декември 2013 г. всички служители на „Бургаски корабостроителници” АД бяха уволнени, без да им бъдат връчени предизвестия за съкращения.

И до ден днешен хората имат да получават неизплатени възнаграждения в размер около 700 000 лв., повечето от тях все още са безработни. От представителите на фирмата, собственик на корабостроителницата, не става ясно дали възнамеряват да продължат да развиват същата дейност в бъдеще. Изявленията в тази посока са разнопосочни и са давани инцидентно пред различни медии.

В така създалата се ситуация семействата на тези 150 служители са в неизвестност за работните си места.

Освен това, ако корабостроенето бъде преустановено като дейност, реално ще се ликвидира цял отрасъл на територията на Бургаска област. Съкратените служители са тесни специалисти в корабостроенето, повечето от тях с над 15-20 години стаж.

В тази връзка Димитър Бойчев, в качеството си на член на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, направи питане към министър Стойнев по време на изслушването му пред депутатите. На въпроса какви мерки са предприети и предстои да бъдат предприети за да бъде запазен отрасълът корабостроене и кораборемонт на територията на Бургаска област министърът отговори уклончиво. По време на заседанието той заяви следното: „По никакъв начин не можем да се намесим и не е искана от нас помощ от страна на собственика. Желанието му е да закрие предприятието, което е факт. Разбира се, доколкото знам от министъра на труда и социалната политика, негова е отговорността относно бъдещето обезщетение и евентуално изплащането на средства към работниците. Разбира се, трябва да бъде изготвена и съответна програма, тъй като тук става въпрос за едно масово съкращаване на работна ръка”. Димитър Бойчев поиска повече информация за срещата между министър Стойнев и собственика на корабостроителницата, на която е станало ясно, че той иска да закрие предприятието. Министърът отговори така: „Аз не съм имал среща нито със собственика, нито с евентуалния бъдещ инвеститор”. В същото време вицепремиерът Бобева, в отговор на въпрос за действията на правителството относно излизане от кризата в корабостроителницата, съобщи, че е имала среща с потенциални инвеститори, които искат да строят 1000 кораба. Вицепремиерът, обаче, не се ангажира с конкретни действия по казуса. Министър Стойнев пък заяви, че лично той ще търси инвеститори от чужбина.

„Неадекватно е потенциални инвеститори от месеци да не могат да направят контакт със собствениците. В същото време ресорният вицепремиер не предприема никакви действия за да бъде посредник за спасяването на отрасъла, а министърът на икономиката дори не е разговарял с представителите на въпросната компания. В същото време щял да търси инвеститори в чужбина, а тези, които вече имат интерес не могат да стигнат до него”, коментира Димитър Бойчев. Депутатът призовава управляващите да предприемат спешно адекватни действия, тъй като въпросът е от изключителна важност за целия регион.