БМФ купува 4 нови кораба

Четири нови кораба ще купи Параходство „Български морски флот“, чийто собственик е Кирил Домусчиев.

Договорът за строителството е подписан, като ще бъдат строени четири кораба с дедуейт (товароподемност) от по 42 300 тона. Сделката включва опция за строителството на още два съда от същия тип.

Според компанията, чийто собственик е Кирил Домусчиев, добре подбрани са производителите на оборудването на новите кораби, които ще се отличават с изключително добри експлоатационни параметри. Дизайнът е разработен във Финландия по изискванията на Параходство БМФ.

Все още строителството не е започнало, но от компанията смятат, че това ще се случи съвсем скоро. „Остават няколко технически формалности и се надяваме съвсем скоро да има налице всичко необходимо, за да започне заводът работа по този договор, а първият кораб да получим още в следващата година“, коментират от компанията.

Освен в строителство на нови кораби Параходство „Български морски флот“ разглежда и вариантите за закупуване на кораби „втора ръка“, които да влязат в състава й до средата на тази година. Първият – „Мургаш“, трябва да влезе във флота до края на м. май. Той е от същия проект, по който е построен „Българка“.

Новите кораби са важна предпоставка за развитието и просперитета на фирмата, но не по-малка предпоставка за успешния бизнес е и плавателният състав. В тази връзка компанията е създала собствен Център за професионално обучение. Центърът осигурява всички необходими специални и допълнителни морски подготовки, съвместно с ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. От БМФ съобщават, че се планира и закупуването на симулатори през следващите години.