В Несебър почетоха Папа Йоан ХХІІІ

В навечерието на канонизирането на Папа Йоан ХХІІІ, което ще се състои на 27 април във Ватикана, в Стария Несебър бе открита паметна плоча в негова чест. Надписът върху нея гласи: От  признателност за благодеянията му към града и неговите жители през периода 1925-1934.

Кметът на Община Несебър Николай Димитров присъства лично при монтажа на паметния знак, който е творческо дело на доайена на несебърските художници Радослав Ралев, а помощ при оформянето на текста оказа Маргарита Новакова. Монтажът бе осъществен на улицата, носеща името на Анжело Ронкали и водеща  към Морска гара.

Установените заслуги на Ронкали-апостолически делегат на Ватикана в България и бъдещ папа Йоан ХХІІІ,  към Несебър са безспорниТова е така, защото по негово лично настояване Светият престол дарява целево за Месемврия през 1926 г. 500 000 лв.  за организиране на кухни за децата на бежанци от Одринска Тракия и Егейска Македония, а до края на годината осигурява допълнително още 1 000 000 лв. по голямата част от която /700000/  също са разпределени за Несебър. Всичко това се случва, след като Ронкали научава от вестниците /в.”Македония”/,че смъртността на новородените / и в ранна възраст/ деца на бежанците от Одринска Тракия и Егейска Македония достига до 4 000 годишно.

За отбелязване е, че при усвояването на средствата от първия транш от София са изпратени две доброволки, които не само да помагат, но и да контролират изразходването им. Това става по времето когато кмет на Несебър е Марин Маждраков.

При втория транш от средствата, за разлика от другите места за които са предназначени, където изпращат отново доброволци, които да контролират изразходването им, на кмета на Несебър се гласува пълно доверие и той е оставен да се разпорежда самостоятелно. Това се отнася и за следващия кмет на Несебър Димитър Занешев.

По време на едно от посещенията си в Месемврия, виждайки иконата на Св.Богородица  в несебърската църква, той така се прехласва, че си поръчва репродукция от нея, която го придружава през целия му живот. Покрай иконата Ронкали се влюбва в Несебър до степен да поиска аудиенция при папа Пий ХІІ пред когото заявява желанието си за промяна на архиепископската си титла. Получавайки папското благоволение, в прощалното си слово при напускането на страната ни на 25.12.1934 Ронкали заявява: „Аз измолих Светия Отец да мога да изменя Архиепископското си название с това на един китен кът, същински бисер на България: Месемврия. От сега нататък аз ще нося титлата не Ареополски, а Месемврийски архиепископ”.

Промяната на архиепископския титул на Ронкали от Ареополски на Месемврийски става след аудиенцията му при папа Пий ХІ на 27.11.1934.