Ивелина Василева:Предварителното финансиране на европроекти остава неясно

Ивелина Василева (ГЕРБ):  Министър Златанова се движи по опорни точки, за да оправдае неяснотата при предварителното финансиране на проекти за 2014-2020 г.

Изказванията на министър Златанова във връзка с предварителните мерки и проекти, които ще получат финансиране по програмен период 2014-2020 преди официалното одобрение на Оперативните Програми от Европейската комисия, силно напомнят на движение по опорни точки. Много въпроси остават без ясен отговор, независимо от възможностите, които са регламентирани и дадени на България – имаме възможност да се  възползваме от 15 млрд. евро през новия програмен период. Силно се съмняваме, обаче, в капацитета на правителството и в компетентността му да използва тези средства  в полза на българските граждани, икономика и общини”. Това коментира от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева. Тя отправи въпрос към министър Зинаида Златанова каква е политиката на управляващите по отношение на предварителното финансиране на проекти.

Бургаският депутат припомни изказвания и обещания на представители от БСП по време на семинара в Боровец, да се поиска разрешение от ЕК „държавата предварително със средства от държавния бюджет да финансира дейности, които иначе ще получат европейско финансиране по европейските програми, а в края на тази година парите да бъдат възстановени от европейските фондове. Реално тези програми ще стартират през април и май“.

„От отговора на г-жа Златанова по време на блиц-контрол в парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове стана ясно, че тя е добре запозната с Общия финансов регламент Регламент. Според него не е необходимо държава-членка на ЕС да иска разрешение. Допустимостта на разходите се определя въз основа на националните правила. Проекти могат да бъдат изпълнени преди официалното одобрение на ОП, разходите се правят и възстановяват, без да е необходимо да се пита ЕК за това. Министър Златанова е наясно с това, но може би не е имала шанса да запознае колегите си от БСП с тази информация”, коментира Ивелина Василева.

Тя попита още има ли осигурен бюджет, с който да се подсигури стартът на проектите, утвърдени ли са системите за управление и контрол.„Ние се запознахме от медиите за решенията на съвета за управление на европейските средства. Не чух от вас кога точно възнамерявате да откриете тези мерки, кога ще бъдат утвърдени националните правила – кога точно ще бъдат налични утвърдени системи за управление и контрол на средствата, за да стартират мерките и програмите. От вашия отговор не стана ясно нищо във връзка с тези важни въпроси. Не бе отговорено категорично дали има разработени процедури и правила, както, дали са уведомени бенефициентите. Няма отговор имат ли те готовност с проекти, които да започнат да изпълняват, както твърдите до края на тази година –  нещо в което дълбоко се съмняваме”.

Ивелина Василева заяви, че министър Златанова е пропуснала да отбележи, че разходите по линия на инициативата за младежка заетост са допустими още от 1 септември 2013 г. „Това е възможно по линия на същия регламент на допустимост, а нищо не е направено в тази посока, изобщо  не коментирате бъдещето на младите хора. Същата е ситуацията с мерките в социалната сфера. Дали изобщо сте помислили за услугата „Личен асистент”, от която се възползват 9000 човека и чието финансиране по програмен период 2007-2013г. изтича през септември. Това са хора в неравностойно положение, които имат нужда от подкрепа. А в бюджета не са осигурени средства за това. Необходимо е по-мотивирано и целенасочено да се работи за по-ранното стартиране на конкретните  мерки и проекти. Надявам се да се справите с предизвикателствата, както и с проблемите по отношение на управлението на средства през настоящия програмен период, за да не бъде България ощетена”, заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас.