Бургаският депутат Галина Милева подкрепя подписка на жителите на с. Караново за спешен ремонт на път

Народният представител от ГЕРБ-Бургас д-р Галина Милева се срещна с жителите на айтоското село Караново. Тя обсъди с тях предстоящите евроизбори на 25 май, както и най-важните проблеми, които притесняват местните хора. Те споделиха, че лошото състояние на пътя Айтос-Караново ги е провокирало да инициират подписка, която е внесена в общината, а ангажимент на кмета е да я препрати към отговорните институции в държавата. Жителите все още чакат отговор и ако не получат такъв, са готови да организират гражданско неподчинение и блокиране на пътища.

„Посещавам често Караново и подкрепям тази инициатива на хората. Състоянието на пътя наистина е лошо и няма подобрение през годините. В досегашния програмен период средствата от ЕС бяха предназначени основно за изграждане на инфраструктурни проекти, по новите програми се очаква пари да бъдат отпуснати и за малките населени места. За да стигнат до нас, трябва да гласуваме на 25 май, за да може нашите депутати да защитават националния интерес на България в Европейския съюз”, коментира д-р Милева. На дискусията присъстваха общинският координатор на ГЕРБ Айтос Красимир Енчев и организационния секретар Пенчо Желев.

Присъстващите на срещата споделиха, че друг проблем е липсата на лекар в селото. Д-р Милева ги запозна със стартирането на програма в сектор „Здравеопазване,” по която започва изграждането на Спешен център в Бургас. За малките населени места се предвижда наличието на линейки на стационар.

Кога в с. Лясково ще бъде изградена канализация за отвеждане на отпадните води, кога ще бъдат намалени данъците в малките населени места. Това бяха част от въпросите, които жителите на айтоското село зададоха на общинския ръководител на ГЕРБ-Айтос Красимир Енчев и общинския съветник Пенчо Желев. Представителите на партията се срещнаха с местните жители, като обсъдиха с тях и предстоящите евроизбори, ролята на Европейския парламент, правомощията на евродепутатите. Представена бе и листата от кандидатите за евродепутати от ГЕРБ – отбор от доказани професионалисти, които ще се борят за по-доброто бъдеще на България.

„На този етап няма яснота кога в село Лясково ще бъде изградена канализация. Общинска администрация не работи достатъчно активно по изготвянето на проекти и усвояването на евросредства. Създава се усещането, че се работи в полза само на определени населени места, където има лобистки интереси на управляващите страната към този момент. На община Айтос по време на управлението на ГЕРБ бяха дадени 30 милиона лева за изграждане на пречиствателна станция. За съжаление, изграждането й още не е започнало. Ако средствата не бъдат усвоени до края на 2015 г., ще се наложи да бъдат върнати”, коментира Пенчо Желев.

Жителите на айтоското село се оплакаха, че плащат такса смет двойно повече от града. В селото минава една кола за сметоизвозване на седмица, която реално не може да се напълни. Общинският съветник Пенчо Желев им отговори, че евентуално от 2016 г., ако бъде наложено от Европа, може да се въведе плащане на база килограми боклук.

„Колкото до сметоизвозването, нещата можеше да стоят по друг начин, ако предишни общински съвети с активното участие на други политически сили не бяха ликвидирали общинската фирма БКС. При приемането на бюджет 2014 групата на ГЕРБ Айтос в Общинския съвет в своето предложение беше заложила 20 хил. лв. за село Лясково, но за съжаление това не беше прието от другите политически сили. Затова не се двоумете, а изберете правилния номер 18 на 25 май”, коментира Пенчо Желев.

В с. Съдиево Красимир Енчев и общинските съветници Пенчо Желев, Димо Парушев и Николай Колев обсъдиха с жителите на селото начинът, по който ще се гласува с новите бюлетини на предстоящия вот. „Важно е да има висока избирателна активност, за да се спре контролирания вот. Свидетели сме на завръщането на тоталитарните времена, впрегнат е целият властови ресурс срещу ГЕРБ”, коментираха от ГЕРБ-Айтос.