Депутати и кандидат депутати от ГЕРБ посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров”

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Емил Радев и бургаските депутати от партията д-р Галина Милева, Диана Йорданова и Ивелина Василева проведоха среща с Академичния съвет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Ръководството на учебното заведение в лицето на ректора проф. дтн Петко Петков благодари на депутатите от ГЕРБ, както и на местното управление  за всички усилия, които положиха учебното заведение да се сдобие с Факултет по „Обществено здраве и здравни грижи”. На срещата присъстваше и доц. Петко Танев.

Д-р Галина Милева коментира, че очаква до 30 юни решението за факултета да влезе в НС. То вече е минало през Министерски съвет.

„От тази есен е утвърден приемът на първите 30 бройки студенти, така че ангажиментът, който поехме, ще бъде окончателно финализиран. Успяхме да спасим отпуснатите 200 000 лв. за факултета. Ползите от създаването му в Бургас са безспорни. Ще се повиши нивото на здравеопазването. ще се подобри здравното обслужване в областта и региона”, коментира бургаският депутат.

Бургаският депутат Диана Йорданова сподели, че групата на бургаските депутати от ГЕРБ предложи да бъдат отделени средства за бъдещия факултет, които да се заложат в бюджета, но това не е било подкрепено от останалите политически партии.

„За съжаление в  бюджета липсва такава сума, включително не получихме подкрепа и от останалите бургаски депутати от други политически сили. Получихме уверение от министерството на образованието, че средства ще бъдат отделени след официалното откриване на факултета. Надяваме се това да бъде спазено, кметът на Бургас винаги е помагал и ще продължи да го направи”, заяви тя.

Емил Радев обсъди с присъстващите представители на академичното ръководство, сред които и зам.-ректорът доц. д-р Петранка Пипева възможностите за финансиране с европейски средства на проекти, разработени от ВУЗ-а. Ректорът сподели, че „Проф. д-р Асен Златаров” работи по 8 проекта, а почти всички студенти получават стипендии по различни програми.

„Като два мандата народен представител и като юрист съм отлично запознат с политиките на ЕС и европейското законодателство. Много е важно да се работи по усвояването на средства от европейските фондове – нещо, с което ГЕРБ се справяше отлично и бележеше успех след успех. Каква е ситуацията сега? Новият програмен период започна от 1 януари 2014 година, а България още не е усвоила нито един лев от този период. И няма готовност да усвои европейски пари – заради това правителство. Всеки изминал ден носи огромни загуби за нашата страна. Висшите учебни заведения са доказали, че усвояват добре европейските средства, ще се борим това да продължи, тъй като от ЕС ни отпускат средства за най-различни направления и дейности – трябва да се възползваме от това. Затова и предстоящите избори са важни – те ще са като вот на доверие към това правителство, което е пагубно за държавата”, категоричен бе Емил Радев.

Той дискутира и темата за проектите за енергийна ефективност, които са от голямо значение за университетите и са възможност те да подобрят базата си.

Председателят на Студентския съвет Ивайло Балтиев зададе конкретни въпроси към кандидата за европейски депутат, свързани с работата на Европейския парламент, отстояването на националните каузи пред останалите му представители. Присъстващите преподаватели коментираха възможностите да бъде постигната равнопоставеност между студенти и преподаватели в рамките на ЕС. Като проблем те очертаха двойните такси за българските студенти в чужбина и съответно ниските такси за чуждестранните студенти у нас. Присъстващите споделиха, че трябва да се разгледа възможността за получаване на компенсации, които могат да бъдат влагани в материалната база на учебното заведение.