Министърът на културата първи премина през „Духовния път” на Несебър

Министърът на културата д-р Петър Стоянович, посети община Несебър. Той  беше посрещнат на входа на града от кмета Николай Димитров, делегация от общинската администрация и представители на Музей Старинен Несебър.

Като гостоприемен домакин Николай Димитров лично придружи министъра при преминаването по туристическия маршрут „Духовен път“, който преминава през от църквите „Св. Йоан Кръстител”, „Св. Параскева” и „Св. Архангели Михаил и Гавраил“. Проектът ще отвори храмовете за посещение и ще ги превърне в артистични ателиета, галерии и камерни зали, подходящи за лимитирани изпълнения, които ще вдъхнат нов живот на несебърските старини.

Д-р Петър Стоянович се запозна отблизо с последователната политика на общинската администрация, с мероприятията и мерките, които са предприети през последните 7 години съвместно с жителите на Стария Несебър. Осъществяването на бързите и неотложни мерки отнасящи се до плана за опазване и управление на ”Старинен град Несебър” – унифициране на рекламата и чадърите, демонтаж на т.н. сандъци, както и регулацията и редуцирането на уличната търговия, допринасят за по-добър имидж и създаване на нова визия на стария град. Идеята на общинската администрация е да бъде постигнато ползотворно сътрудничество с жителите на града и държавата в лицето на Министерството на културата и останалите институции, които да обединят усилията си за съхраняването на  културна съкровищница на България.