Несебър се сдоби с една от най-модерните детски градини в България

С тържество и празничен водосвет беше открита най-новата целодневна детска градина на Несебър „Моряче“ в кв. „Черно море“.

На официалното прерязване на лентата присъстваха: кметът на Община Несебър – Николай Димитров, зам.-областният управител на Бургас – Евгени Врабчев, Благой Филипов – председател на Общински съвет-Несебър и директорът на ЦДГ „Моряче“ –  Христина Стратиева.

Това е една от най-модерните и съвременни детски градини не само в морския град, но и в цяла България.

Капацитетът ѝ е за 4 групи – около 100 деца. За всяка група има отделни детски площадки, физкултурен салон, музикална зала и специално изграден външен басейн. Учебното заведение разполага с антибактериални настилки, отоплява се със слънчеви батерии и пелети.

Сградата е на стойост 1 800 000 лв и е построена само със средства от общинския бюджет.

Към момента градината разполага с нужния персонал, за да приеме първите си възпитаници, които първоначално ще запълнят 80% от капацитета ѝ. Това са и нови работни места за общината. Учебното заведение ще отвори врати до края на месец май.

„Моряче“ е седмата детска градина, която строи общинската администрация на Несебър от 2009 г. насам.

„Ние, от общинската администрация и общинския съвет работим най-вече за подрастващото поколение. Това е една последователна политика. Материалната база, детските градини, млечната кухня, училищата трябва да бъдат в добро състояние, защото децата са бъдещето на нашия град.“, каза кметът на Община Несебър – Николай Димитров.

От месец октомври, в стария град, на мястото на изоставено учебно заведение, което не функционира от около 30 години насам, започва преизграждането на нова детска градина. Идеята е тя да бъде с насоченост към изкуствата, тъй като Несебър е красиво и уникално място. Строежът ще бъде по програма за трансгранично сътрудничество, съвместно с община Къркларели, Турция. Очаква се тя да бъде напълно готова през 2015г.