Сигнали за нарушения в изборния ден подаде ГЕРБ Бургас

Две жалби за нерегламентирана агитация в изборния ден от представители на ДСП са подадени в РИК-Бургас. От ГЕРБ-Бургас сигнализират, че въпросните лица са причаквали избирателите и ги убеждават как и за коя листа да гласуват.

„От началото на изборния ден сме свидетели на поредното погазване на Изборния кодекс в област Бургас. В единия случай, представители на ДПС в секции в бургаския квартал „Победа”, ОУ „Христо Ботев”са причаквали избирателите и са ги убеждават как и за коя листа да гласуват. Те включително са влизали и в секционни избирателни комисии, което е недопустимо. При втория сигнал нерегламентирана агитация е била извършвана пред входа на ОУ „Христо Ботев” в село Мъглен, община Айтос. Очакваме от РИК да предприемат съответните мерки по случаите”, коментира областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

Зам.-председателят на ОбС-Айтос Милена Куртова-Радева от БСП е член на Секционна избирателна комисия в Айтос. Нейното скандалноназначение като председател във въпросната секция е поредното доказателство за начина, по който се правят явни опити за опорочаване на изборния процес.

„Не сме изненадани от наглото поведение от страна на БСП и машинациите им, които минават всякакви граници. След началото на изборния ден установихме, че в избирателна секция № 0201 00 012 за председател, от квотата на Коалиция за България, е назначена Милена Янева Куртова – Радева. Към настоящият момент тя е зам.-председател на Общински съвет – гр.Айтос. Вече сме подали жалба в РИК и очакваме своевременни и адекватни действия. Недопустимо е подобно назначение, което според Изборния кодекс се тълкува като явна несъвместимост. Очакваме г-жа Радева незабавно да бъде отстранена от СИК”, категорични са от ГЕРБ-Бургас.