ГЕРБ: Тати ще ми купи колело, ама друг път! Това е позицията на МРР за пътя „Бургас – Сл. бряг”

„Тати ще ми купи колело, ама друг път! Ето това стана ясно от отговорите на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева относно плановете на правителството за доизграждането на четирилентовия път „Бургас – Слънчев бряг” и реализирането на Северния обход на Бургас”. Това заяви в Народното събрание депутатът от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев. Заедно с Иван Вълков зададоха конкретни въпроси за двата инфраструктурни проекти, но не получиха ясни отговори. Единственият категоричен отговор беше, че тази година няма да се работи по пътните отсечки, но може би това ще се случи някога в бъдеще.

Министър Терзиева заяви от трибуната, че Бургаска област не е единствената в държавата, въпреки че тези отсечки са приоритетни.

„Очевидно е, че имате подмяна на приоритетите, тъй като се изказвате твърде неопределено по темата и не поемате точни ангажименти със срокове. А тези пътища бяха основния елемент от предизборната кампания на БСП за парламентарните избори”, напомни Иван Вълков.

Министър Терзиева обясни, че правителството е помислило за алтернативен маршрут до Слънчев бряг. След като бъде готов пътният възел до Българово туристите ще могат да пътуват за курорта през град Каблешково.

„Г-жо министър, съветвам ви да се качите на служебния ви Мерцедес и да дойдете на място, за да видите колко сериозен е проблема с транзита през Бургас и трафика от Бургас до Слънчев бряг. Искам да ви попитам сериозно – вие знаете ли къде се намира Летище Бургас? Как си представяте тези над 2 милиона пътници, пристигащи на терминалите, да отидат до Несебър и Слънчев бряг през Българово?!”, попита Димитър Бойчев.

Иван Вълков напомни, че преминаването през Ахелой всяка година води до жертви на тежкия и интензивен трафик към курортите.

Последната част по четирилентовия път път „Бургас – Слънчев бряг” е отсечката „кв. Сарафово – Поморие” и тя беше направена с решение на правителството на ГЕРБ. 

Депутатите припомниха, че през януари 2014 г. проектът за „Северен обход” бе внесен от кмета Димитър Николов като един от проектите, по които община Бургас търсеше финансиране от правителствената програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” с бюджет от 500 млн. лв. Всички кметове в област Бургас се обединиха и застанаха зад този проект от изключително значение, но въпреки това не бяха отпуснати пари.