Набелязани са мерки за успешен сезон в Слънчев бряг

Мерки за гарантиране на успешен туристически сезон в Слънчев бряг обсъдиха на работна среща представители на бранша в курортния комплекс. Домакин бе директорът на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров. Тя се провежда по традиция преди старта на активните почивки по инициатива на консулството на Великобритания. В нея се включиха директорът на ОДП Милен Димитров, заместник кметът на община Несебър Лазар Япаджиев, туроператори и хотелиери. Представители на британското, холандското, австрийското и норвежкото консулство получиха компетентни отговори на зададените от тях въпроси. Те включваха медицинско обслужване, застраховки, състояние на инфраструктурата, осигуряване на сигурността на туристите.

За да се гарантира спокойния отдих на курортистите, тази година в Слънчев бряг отново ще бъдат командировани полицейски екипи.  От 1 юни 160 полицаи от страната ще работят на територията на комплекса. Броят им, в сравнение с миналогодишния сезон е по-малък, поради подсилването на охраната на границата във връзка с бежанския проблем. Комисар Милен Димитров благодари на директора на Слънчев бряг Златко Димитров за осигурените средства за командировки на полицаите.  Той обяви, че в полицейското управление в комплекса ще има и 6 щатни преводача, които ще бъдат на разположение денонощно. Ще бъде сформирана и собствена оперативна група, която също ще работи на 24-часов график.

Проблемът с нелегалните таксите ще бъде решен чрез поставяне на обозначителни стикери на таксиметровите автомобили, които имат разрешителни да работят в Слънчев бряг. За тях ще са обособени и специални местостоянки. Туристите също ще бъдат информирани как изглеждат стикерите.

За ограничаване на инцидентите, вследствие употреба на алкохол е организирана разяснителна кампания – във всички хотели на комплекса са разпространени материали на няколко езика. Британското консулство също провежда своя информационна кампания. Тя е под мотото „Да изтрезнеем по време на лятната почивка” и цели предотвратяването на нещастни случаи, възникнали след пиянство.

Строителните работи на територията на комплекса ще приключат до 30 май, стана ясно на срещата. Това произтича от законова промяна, която вменява правото на всяка община да определя кога да влезе в сила лятната забрана на строителство.

На срещата западните дипломати дадоха висока оценка на ръководството на курортния комплекс за осигуряването на сигурността и спокойствието на туристите. Те благодариха за усилията, които то полага почивката на техните сънародници да бъде приятен и незабравим спомен.