Алек Попов, Иво Сиромахов и Любен Дилов-син идват за „Четящият човек“

Бойко Ламбовски, Алек Попов, Захари Карабашлиев,Палми Ранчев, Любен Дилов-син, Иво Сиромахов и Николай Фенерски са само част от известните български автори, които ще вземат участие в третото издание на националния фестивал „Четящият човек”.

Той ще се проведе от 12 до 15 юни 2014 в Бургас. Негов организатор е Обществото за култура на четенето, с подкрепата на ПроКредит Банк, веригата книжарници „Хеликон” и Община Бургас.

Местата,на които ще се провеждат фестивалните събития,са КЦ „Морско казино”, лятна сцена „Охлюва”, къщата-музей „Георги Баев” и знакови пространства в Морската градина.

Партньори на фестивала са Гьоте институт, Съюзът на българските художници, Националната художествена академия.

Първо събитие в афиша на феста е традиционното шествие -флашмоб „Аз чета всеки ден! А ти?” на 12-ти от 18.00 часа.

Маршрутът е от Часовника до паметника на Христо Фотев в Морската градина.

Официалното откриване и връчването на наградата „Четящият човек” ще е в 19.30 на „Охлюва”.След това на лятната сцена ще излязат Миленитаи FunkyMiracle. Входът е свободен.

Във втория фестивален ден ще се открият три изложби – на наградените творби от националния студентски конкурс за еxlibrisна тема „Четящият човек”, фотографии и наградени творби по повод гостуването на Марио Варгас Льоса в София и литографии на Стефан Марков по „Записките…” на Захарий Стоянов.

Три топ заглавия – истинско предизвикателство за киноманите – са включени в кино афиша на „Четящият човек“. Това са „Полунощ в Париж” на Уди Алън,„Ловци на глави”по романа на Ю Несбьо и лентата „Спомени за моите тъжни проститутки”в памет на Габриел Гарсия Маркес. Всички филми ще бъдат представени на лятна сцена „Охлюва” от 20.30 часа в трите фестивални дни.

В рамките на фестивала ще има творчески лаборатории, дискусии и обсъждания в клуб „Хеликон”, литературно кафене „Хеликон”. В ресторант „Чадъра” и кафе „Феникс” ще могат да се поръчват ястия и коктейли от известни литературни произведения.

Един от основните акценти на „Четящият човек“ тази година е посветен на децата и книгата. Тук формите ше бъдат твърде разнообразни – от лекцията на госпожа Улрике Аник Вебер, представител на германската Фондация за подпомагане на четенето: „Да четем малко по-различно – с апликации и интерактивни книги за деца”, през приказката на Крис Бъкстон, четене на приказка от деца на деца, театрални куклени спектакли на открито по любимите книги за малкия Никола и Дора Изследователката.

Ще бъдат обявени победителите от четирите конкурса на фестивала: за exlibris, литературния конкурс на тема „За ползата от нечетенето и вредата от четенето”, кулинарни рецепти в литературни поизведения и фотоконкурса на тема „Детето в страната на книгите”.

Четящите хора ще получат награди. В събота, 14 юни от 8 до 18 часа, който чете книга в градския транспорт на Бургас – ще пътува безплатно. А на 13, 14 и 15 юни от 17 до 19 часа, който чете книга на Пушкиновата алея в Морската градина, ще получи подарък.

В дните на фестивала до Пантеона в Морската градина ще може да се посети и прословутата мобилна книжарница на Хеликон.