Бургас кандидатства за Европейска столица на спорта

Община Бургас подава официална кандидатура за Европейска столица на спорта през 2015 година.

„За нас ще е привилегия, ако бъдем одобрени. Но, освен това, ще бъде надграждане на усилията ни за развитие на спорта и признание за тях. През последните няколко години в Бургас са изградени нови спортни бази във всеки комплекс, квартал и в повечето села. Вече се захванахме сериозно с обновяване на училищната спортна инфраструктура. През 2007 година Общината подпомагаше финансово 37 клуба, днес те са над 90. Броят на официалните състезания в спортния ни календар нарасна 3 пъти. Инициативата Европейска столица на спорта има за цел да подпомага и популяризира именно любителския спорт, така че нашата кандидатура е достойна и вярвам, че ще бъде уважена“, каза кметът Димитър Николов.

Форматът на този конкурс е подобен на Европейска столица на културата. Организатор е Асоциацията на европейските столици и градове на спорта, която работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия. Ако Бургас бъде одобрен, през 2015 година в града ще се проведат голям брой малки и големи състезания, в които ще се включат и гости от чужбина. В кандидатурата си Община Бургас подчертава, че целта й е в тях да участват възможно най-голям брой нейни жители и гости от всички възрасти.

През септември тази година Президентът и Генералният секретар на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ще дойдат в Бургас, за да се запознаят с условията, които предлага. Тогава тук ще се провежда Световна купа по бойно самбо, така че градът ще има възможност да покаже как се справя с организацията на толкова голямо състезание.