„Бургас – нови възможности за културно-исторически туризъм в областта

В рамките на Националната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на родината „Чудесата на България 2014″, вестник „Стандарт” ще организира обществена дискусия на тема:

– „Бургас – нови възможности за културно-исторически туризъм в областта.” Дискусията, която ще се състои на 13 юни в Морско казино-Бургас от 18.30 часа, включва:

 – Остров „Св. Анастасия“ – новото чудо на Бургас и областта

 – Разкопките в Акве калиде и Сарафово

 – „Виа Понтика“, първи маршрут за културно-исторически туризъм в България – една година по-късно. Резултати от дейността на археолози и историци, нови проекти. Необходимост от допълнителна инфраструктура. Предложения за нови разкопки, реставрация и консервация на обектите от маршрута

 – Лято 2014 – море, съчетано с културно-исторически атракции. Представяне стратегиите на кметове от областта за развитие на туризма. Нови проекти за привличане на чуждестранни туристи.

Да популяризира древното минало на народа ни, неговите уникални традиции, изграждането на нови маршрути за културно-исторически, еко и СПА туризъм, които да увеличат притока на туристи още през 2014 г. е основната мисия на тази инициатива.

Участие в дискусията е потвърдил министърът на културата д-р Петър Стоянович, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител на Бургас Павел Маринов, кметовете на общини в областта, представители на министерствата на икономиката и туризма, на транспорта, на регионалното развитие, историци, археолози, директори на музеи, представители на бизнеса – хотелиери, туроператори, винарски изби, неправителствени организации.

Дискусията представя най-новата културно-историческа атракция в областта – остров Св. Анастасия, и включването й в туристически пакети. Също така -отчет за работата по обектите от начертания в началото на 2013 г. маршрут „Виа Понтика“. По време на дискусията ще бъдат набелязани исторически, културни, природни и етнографски обекти от Южното Черноморие, които да бъдат добавени към „Виа Понтика“ или обособени в самостоятелен регионален маршрут, за да се развиват приоритетно с обединените усилия на националните институции, местните власти, бизнес и общественост. По време на форума ще се дискутира финансирането на новия археологически сезон. Ще бъде отворен дебатът за бъдещето на круизния туризъм в България. Дискусията ще даде възможност за обмяна на полезни идеи за ефективно сътрудничество на местно и национално ниво в процеса по опазването, развитието и популяризирането на чудесата в региона.