Бургас ще има Факултет по “Обществено здраве и здравни грижи”

Днес в пленарната зала на Народното събрание с пълно мнозинство бе гласувано и прието решението за откриване на Факултет по “Обществено здраве и здравни грижи“ към бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Кметът Димитър Николов присъства на гласуването.

Бургаските депутати от ГЕРБ благодарят за подкрепата на всички, които подкрепиха каузата и дълго време я отстояваха до окончателното й реализиране. За да се стигне до днешното решение месеци наред работиха местна и законодателна власт, както и ръководството на висшето учебно заведение.

Миналата седмица,  решението бе подкрепено и от постоянните парламентарни комисии по образование и наука, и по здравеопазване. В последната от ПП ГЕРБ-Бургас има двама представители, д-р Галина Милева и Семир Абу Мелих, които активно работиха по темата.

„Радваме се, че стотици бъдещи студенти скоро ще прекрачат прага на учебното заведение. Всички видяха пред какви трудности бяхме изправени, как от трибуната на НС неведнъж търсихме диалог и задавахме въпроси на ресорните министри какво се случва с Факултета по „Обществено здраве и здравни грижи”, защо се пренебрегва и бави финализирането на този процес. Това, че всички се обединихме около днешното решение е нещо наистина много важно за целия регион”, коментира народният представител д-р Галина Милева след гласуваното решение в НС.

„Убеден съм, че ще има голям интерес от страна на бъдещите студенти, които ще предпочетат Бургас за получаване на нужната квалификация. Амбицията ни е тези кадри да останат да работят в града”, каза бургаският депутат Семир Абу Мелих.

“Благодаря на всички, които подкрепиха това предложение – на бургаските депутати и общински съветници от всички партии, на ректора – проф. Петко Петков, проф. Мими Стойчева, ръководството и преподавателите от университета, на предишното и сегашното ръководство на МБАЛ – Бургас, на двете отговорни министерства – на здравеопазването и образованието, на предишния и настоящия областен управител на Бургас. Бургазлии отново доказахме, че когато действаме обединено, постигаме своите цели“, каза кметът Димитър Николов. Според него, разкриването на новия медицински факултет е стъпка към повишаване качеството на бургаското здравеопазване. Това ще даде възможност за привличането на най- добрите хабилитирани медицински преподаватели, които да бъдат включени и в грижата за пациентите в бургаските болници. Освен специалисти, градът ни ще привлече и повече млади хора, които още от тази есен ще прекрачат прага на новият факултет.

Община Бургас вече осигури 200 000 лв. за препроектиране на една от недовършените сгради в университета. Близо 4 млн. лв. са необходими за пълното й преустройство и оборудване, за да се превърне в модерна сграда за обучение на бъдещите студенти. Димитър Николов заяви убедеността си, че с общите усилия на община и държава, сградата ще бъде бързо преустроена и довършена.  Тя ще дава възможност за разкриването и на нови медицински и предмедицински образователни структури.

Една от основните амбиции на Община Бургас е МБАЛ да придобие статут на факултетска болница, което ще даде възможност за специализация на лекари. Желанието е да се разкрият и допълнителни структури към университета, съобразно нуждите на града. Община Бургас ще съдейства на академичната общност както с логистика, така и с финансови средства.